V Česku skončily eurovolby. Volební účast? Zřejmě rekordně nízká

Praha – Češi si zvolili své zástupce do Evropského parlamentu. Vybírat mohli z 38 stran a hnutí, ze kterých vzejde 21 nových europoslanců. V pátek přišla k urnám jen desetina voličů, v sobotu jich dorazilo ještě méně. Podle informací volebních komisařů přišla hlasovat necelá pětina voličů. K minulým eurovolbám se přitom dostavilo přes 28 procent hlasujících. Volební místnosti se otevřely v 08:00 a definitivně se uzavřely ve dvě hodiny odpoledne. Oficiální výsledky ale budou až v neděli před půlnocí - poté, co skončí eurovolby v celé Evropské unii.

V sobotu chodí obvykle hlasovat méně voličů než v pátek. V prvních českých eurovolbách před deseti lety přišla v první den hlasovat podle odhadů pětina voličů, celková účast se nakonec vyšplhala na 28,3 procenta.

Malý zájem o volby kritizoval i prezident Miloš Zeman, který tradičně hlasoval na základní škole v pražských Lužinách. Lidé podle něj neberou problematiku Evropské unie vážně: „Mylně se domnívají, že se jich netýká. A přitom už 80 procent zákonů, které se u nás přijímají, jsou zákony z dílny Evropské unie.“

Česká televize postupně představila všechny kandidáty. Šedesátka rozhovorů s kandidáty do Bruselu je přehledně k dispozici ZDE.

Češi letos vybírali své zástupce do Evropy z rekordních 849 kandidátů. Mandát získá to politické uskupení, které dostane alespoň pět procent hlasů. Tato hranice platí i pro koalice. V rámci jednotlivých politických subjektů připadnou mandáty kandidátům podle pořadí, jak jsou uvedeni na hlasovacím lístku. Jestliže některý z kandidátů získá nejméně pět procent přednostních hlasů z celkového počtu platných hlasů odevzdaných pro tuto kandidátní listinu, připadne mandát přednostně jemu.

Celkem bude mít Evropský parlament 751 poslanců z 28 zemí. Specifikem evropských voleb je to, že vhozeným hlasem občan nepodpoří pouze domovskou stranu, ale také europarlamentní frakci – tedy skupinu názorově podobných stran, do které se partaj po volbách plánuje začlenit. A právě z vítězné frakce by měl vzejít nový předseda Evropské komise.

Voliči se na cestu do volební místnosti měli vybavit občanským průkazem nebo cestovním pasem kvůli prokázání totožnosti a práva hlasovat. Pokud zapomenou hlasovací lístky, od volební komise dostanou náhradní spolu s hlasovací obálkou s úředním razítkem. Na vybraném hlasovacím lístku mohou dát preferenční hlasy nejvýše dvěma kandidátům, jejichž zvolení by si přáli. Lístek pak stejně jako u jiných typů voleb vloží ve volební obálce do volební schránky.

Volební dny v jednotlivých státech EU
Zdroj: ČT24