Válková versus Marvanová: Na spor si posvítí Babiš i Sobotka

Praha – Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se v neděli sejde s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a její první náměstkyní Hanou Marvanovou. Že jsou mezi oběma ženami neshody, přiznal Babiš již po středečním jednání vlády. „Obě dámy říkaly, že na ministerstvo půjdou spolu, nebo vůbec. Teď ty vztahy nejsou úplně ideální. Myslím, že to vyřešíme,“ uvedl.

Podle médií se Válková s Marvanovou neshodly například na snížení odměn advokátů a jmenování některých soudních funkcionářů. Ministryně v minulých dnech uvedla, že Marvanovou odvolávat nebude, podle dnešního Práva zřejmě náměstkyně odejde sama. Už ve středu Babiš novinářům řekl, že by byl rád, aby Marvanová za ANO kandidovala na podzim v Praze do Senátu. To Marvanovou popudilo, o kandidatuře s ní nikdo nemluvil. 

Do řešení napjaté situace na ministerstvu spravedlnosti se vloží dokonce i premiér Sobotka. Na středu si pozval Válkovou i Marvanovou. Z okruhu premiéra jsou přitom slyšet hlasy, že by se Sobotka případnému návrhu na změnu v čele ministerstva nebránil. Poměry na resortu spravedlnosti kritizují i někteří koaliční ministři. Podle jednoho z nich resort nefunguje tak, jak by měl, protože Válková má problémy v komunikaci i s dalšími náměstky vedle Marvanové.

Válková: Náměstci se musí řídit pokyny ministra

Neshody mezi dámami pravděpodobně způsobí, že by Marvanová mohla v následujících dnech funkci opustit. „Musím ujistit odbornou veřejnost, že si cením kvality své první náměstkyně. Máme prostě někdy odlišné názory na způsob řešení věcných problémů. Ministerstvo musí běžet podle jednoho měřítka a ministr nese plnou politickou i právní odpovědnost. Náměstci jsou ti, kteří provádějí jeho pokyny. Takže my teď ladíme optimální způsob řešení,“ uvedla Válková, která dodala, že Marvanovou odvolávat nebude. „Po vzájemné dohodě se určitě dopracujeme k nějakému řešení, kde využít její kvality,“ uvedla.

U Válkové na resortu je rušno. Lidi se střídají jak na běžícím páse

Jak připomínají dnešní Hospodářské noviny, za úřadování Heleny Válkové se vystřídaly už tři vrchní ředitelky sekce pro legislativu. Za pouhé čtyři měsíce měla ministryně také už tři ředitele svého kabinetu – tato pozice je přitom pro chod jakéhokoliv ministerstva klíčová a ministři ji zpravidla obsazují svými nejbližšími spolupracovníky. Personální změny kritizují už i koaliční partneři. „Tyto kroky paní ministryně svědčí o nekoncepčnosti řízení resortu a může jimi ohrozit chod ministerstva,“ řekl Hospodářským novinám mluvčí ČSSD pro ministerstvo spravedlnosti poslanec Jan Chvojka.

Marvanová: Jde o lobby advokátů, exekutorů a části soudců

„Nebudu se držet ani dveří ani židle,“ řekla Právu Marvanová. Čeká, jak se dohodnou špičky ANO včetně šéfa Andreje Babiše. „Pokud mi řeknou, že mám skončit, nemám s tím žádný problém, protože se vrátím ke své advokátní praxi,“ dodala Marvanová.

Marvanová popřela, že by mezi ní a Válkovu šlo o souboj dvou žen. Podle ní jde o principiální záležitosti: „Píchla jsem do vosího hnízda,“ uvedla. Tlak na její odstoupení vyvíjejí podle Marvanové různé zájmové skupiny. Důkazy vidí v tom, že se situace kolem ní vyhrotila, když v souladu s vládním programem prosazovala snížení odměn advokátů a transparentní jmenování soudních funkcionářů.