Tejc: Stát zaměstnance nikdy nezaplatí tak jako komerční sféra

Praha – Zákon o státní službě, který nastoluje nová pravidla zaměstnávání úředníků, zamířil z vlády do sněmovního ústavně právního výboru. Koalice nyní chce normu předložit k připomínkování opozici a z vyjádření obou stran vyplývá, že lze očekávat další politický střet; zatímco sociální demokracie tvrdí, že stát nikdy nemůže zaplatit své zaměstnance tak jako soukromý sektor, podle ODS je potřeba vytvořit konkurenční prostředí, které by přitáhlo i osoby z komerční sféry.

Tejc z ČSSD: Stát zaměstnance nikdy nezaplatí tak jako komerční sféra (zdroj: ČT24)

Na finální podobě služebního zákona se vládní koalice shodla tento týden. Poslední dojednané body se věnovaly odměňování úředníků a jejich přezkušování. Dnes práci na normě, kterou Česká republika postrádá již několik let, převzala Poslanecká sněmovna, konkrétně ústavně právní výbor.

Podle jeho předsedy Jeronýma Tejce (ČSSD) chtějí vládní strany klíčový zákon předložit odborné veřejnosti a zejména sněmovní opozici, na prostudování normy budou mít tři týdny. „Je možné udělat určité změny,“ prohlásil Tejc. „Zákon, který jsme předložili, by měl fungovat dvacet až třicet let a čím více změn z řad opozice připustíme, tím delší trvanlivost bude mít.“

Má státní správa konkurovat byznysu? ODS a ČSSD se neshodnou

Výhrady od opozice se přitom do návrhu zákona dostávají už nyní. Současná verze počítá s tím, že místo smluvních platů budou úředníci honorování tarifně, odměny úředníků také propříště nebudou smět překročit 25 procent jejich ročního platu.

„To je dost pro všechny, kteří chtějí ve státní správě pracovat. Pokud chce někdo vydělávat miliony korun, tak ho ve státní správě stejně neudržíme, protože jeho motivací je vyšší plat,“ vysvětluje Tejc s tím, že úředníka čeká jistota zaměstnání i kariérního postupu. „Za tuto jistotu má samozřejmě logicky nižší plat, než by měl v soukromé sféře. Přetahovat úředníky ze soukromé sféry platem, to si žádný stát nemůže dovolit,“ konstatuje.

S tím, že je potřeba odměny zastropovat, souhlasí i ODS – stát by ale podle ní neměl rezignovat na snahu získat kvalitní pracovníky z komerčního sektoru. „Je potřeba zajistit, aby nedocházelo k excesům a k neadekvátním odměňováním, na druhé straně má správa dokázat konkurovat okolnímu prostředí a stát musí najít způsob, jak odměnit ty nejkvalitnější,“ tvrdí místopředseda občanských demokratů Martin Kupka.

Obdobně hovoří i Věra Kovářová z TOP 09: „Pokud chceme dobré lidi ve státní správě udržet, musí být dostatečně ohodnoceni. Pětadvacetiprocentní strop je otázkou a čas ukáže, jak na to budou úředníci reagovat.“

KSČM: Nový zákon mladé lidi do státní správy nepustí

Komunista Jan Klán považuje pětadvacetiprocentní hranici pro odměňování za dostatečnou, uvažoval by i o jejím snížení. Také on ovšem vznáší výhrady ke způsobu honorování, zejména pak k tomu, že vláda na dva roky celou problematiku zmrazí. „Současný systém odměňování snižuje finanční ohodnocení mladých lidí,“ konstatuje. „Když chceme dostat do státní správy mladé vysokoškoláky, není to pro ně lukrativní.“ Pětadvacetiprocentní strop pro odměny vítá i Marek Černoch z Úsvitu.

Kvůli projednání novely služebního zákona by mohla být v létě svolána mimořádná schůze sněmovny. Podle předsedy klubu ČSSD Romana Sklenáka je ale možné, že se podaří normu projednat na červnové schůzi. Koalice chce, aby byl zákon účinný od ledna příštího roku.