Válková k neshodám s Marvanovou: Spolupráci si umím představit

Praha - Ministryně spravedlnosti Helena Válková odmítla, že na zítřejší schůzce se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem bude žádat o souhlas k odvolání první náměstkyně Hany Marvanové. Uvedla, že chce hledat kompromisy a že si další spolupráci s Marvanovou umí představit. Spor je navíc podle Válkové zbytečně medializovaný.

„Když by měla první náměstkyně zůstat mou první náměstkyní, tak jedině za podmínky, že bude loajální, že se domluvíme na určitých postupech práce a že bude respektovat můj způsob řízení,“ řekla ČT Válková. 

S Babišem by se měla zítra sejít také Marvanová; dnes se k celé záležitosti nevyjádřila. Jestli půjde o schůzku všech tří aktérů u jednoho stolu, zatím není jasné. Situaci chce s oběma dámami probrat i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD); jejich setkání je naplánováno na středu.

Spolupráci Válkové a Marvanové provázejí neshody. Válkové podle jejích slov vadí nízká loajalita Marvanové a také nepřiměřené personální čistky. „Mě samozřejmě irituje, když návrh, který ještě není zpracovaný do finální podoby, je diskutován někde s poslanci,“ uvedla ministryně. Marvanová zase řekla, že na její odchod netlačí jen Válková, ale i někteří lidé z justice, kteří si nepřejí změny. To Válková odmítla. 

Sama Válková v minulých dnech uvedla, že Marvanovou odvolávat nebude. Situaci ale „zhoršil“ i šéf ANO Babiš. Ten řekl novinářům, že by byl rád, aby Marvanová za ANO kandidovala na podzim v Praze do Senátu. Marvanovou to popudilo, o kandidatuře s ní nikdo nemluvil. Zároveň uvedla, že bude respektovat stanovisko hnutí ANO a že v případě potřeby z postu náměstkyně na ministerstvu odejde.

Poměry na resortu spravedlnosti kritizují i někteří koaliční ministři. Podle jednoho z nich resort nefunguje tak, jak by měl, protože Válková má problémy v komunikaci vedle Marvanové i s dalšími náměstky.