Kam s dětmi? Může pomoct fond pro dostavbu školek

Brusel/Praha – Ekonomické výtky a doporučení od Evropské komise dnes poněkud zastínily kritiku dlouhodobého nedostatku míst v mateřských školkách. Nátlak na zřizování více předškolních zařízení je znát už i z Bruselu, ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) ale tvrdí, že situaci pomohou v brzké době řešit nové dotační fondy – národní a evropský. První z nich půjde ke schválení do vlády tuto středu a obce již nyní mohou žádat o peníze na rozšiřování kapacit školek. V loňském roce se do školek nevešlo na 60 tisíc dětí a letos byl prý zájem srovnatelný.

Zmíněné fondy se budou primárně týkat dotací na dostavbu školek, ale zčásti také základních škol. V případě národního fondu Chládek počítá s částkou kolem půl miliardy korun. „Fond bude poskytovat finanční prostředky obcím, které nemají dostatek peněz, aby rozšířily kapacity mateřských školek, a my tyto prostředky nabídneme s tím, že žádosti mohou dávat již v letošním roce,“ dodal ministr.

Druhý fond pak bude čerpat z evropských peněz – konkrétně má jít o celkový balík sedmi miliard. Vláda si mimo jiné vepsala zvýšení kapacit školek do programového prohlášení a podle premiéra Bohuslava Sobotky řada dnešních doporučení Evropské komise s těmito cíli souzní.

Než (a zda) se ale ambiciózní plány podaří splnit, mnohdy bezradným rodičům má pomoci alternativní řešení v podobě tzv. dětských skupin. Jde o náhradu předškolního vzdělávání, zřízenou firmami, úřady, spolky či městskými úřady s možností daňových výhod pro pracující rodiče i zaměstnavatele. V současnosti má návrh za sebou první čtení ve sněmovně.   

Ovšem podle Chládka jde o krátkodobou a hlavně neplnohodnotnou variantu. „Dětské skupiny mohou být řešení pro hlídání dětí, ale vzhledem k tomu, že nemají stejný vzdělávací program jako mateřské školy, tak já osobně upřednostňuji mateřské školy jako takové,“ tvrdí šéf resortu. Část nových školek je podle něj možné stavět během několika měsíců díky tzv. montovaným stavbám.

Chládek: Poptávku po místech ve školkách chceme uspokojit do tří let (zdroj: ČT24)

Marcel Chládek, ministr školství:

„Ve středu jde na vládu materiál, který schválí první fond. Již dnes obce mohou dávat žádosti o projektovou dokumentaci a mohou získat první finanční prostředky již v letošním roce, od roku 2015 pak z evropského fondu… Je pravda, že 60 tisíc žádostí nebylo uspokojeno v loňském roce. I letos je ten počet přibližně stejný. Já ale předpokládám, že jsme schopni tuto kapacitu uspokojit do tří let.“