Nástupce Marvanové Pelikán: Koncepci nebo strategii určuje ministr

Praha - Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) představila svého nového prvního náměstka Roberta Pelikána. Jeho příchodem se podle ministryně na věcných řešeních, která ministerstvo prosazuje, nic nezmění. Válková ale doufá, že se změní komunikace. Stanovisko ministerstva tak bude prezentováno až ve chvíli, kdy se na něm společně s náměstkem shodne. „K tomu nemám co dodat. Myslím si, že koncepci nebo strategii určuje ministr,“ doplnil nový náměstek.

Funkce se Robert Pelikán oficiálně ujme ve středu a nahradí tak dosavadní náměstkyni Hanu Marvanovou. Ta odchází po sporech s Válkovou zpět do advokacie. Ministryně tvrdila, že ji Marvanová nerespektovala jako nadřízenou. Podobným konfliktům se chce Pelikán vyhnout. Válková zároveň uvedla, že ve věci jmenování předsedů krajských soudů se bude řídit výsledkem výběrového řízení, které iniciovala Marvanová.

Pelikán doposavad působil jako šéf legislativního odboru ministerstva financí. Do funkce prvního náměstka ho navrhl jeho dosavadní šéf na ministerstvu financí a zároveň předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Těším se na tu práci, je tady spousta velice zajímavých úkolů, které je třeba poměrně urychleně řešit. Bude to určitě zábavné,“ prohlásil.

  • Čtyřiatřicetiletý specialista na obchodní právo pochází ze známé právnické rodiny. Oba jeho rodiče vyučovali na pražských právech a matka Irena je v současné době soudkyní u Soudu prvního stupně Evropské unie. Pelikán rovněž vyučuje na pražské právnické fakultě. Přemýšlí proto o tom, že by na ministerstvo přivedl mladé právníky, s nimiž je na univerzitě v kontaktu. 

Marvanová už dříve uvedla, že ho považuje za odborníka i člověka, který se věnoval protikorupčním opatřením. Věří proto, že bude pokračovat v krocích, které na ministerstvu započala. Podle deníku Mladá fronta DNES ale může Pelikánův příchod na ministerstvo znamenat přípravu na odchod Válkové. O tom, že ji chce Babiš v čele resortu vyměnit, se spekuluje již několik měsíců. Šéf ANO to ale opakovaně popřel. Válková podotkla, že ji tyto spekulace provází od počátku nástupu do funkce: "Už po týdnu mi volali: 'Vy jste vzala nazpět stížnost ve prospěch Tykače, víte o tom, že vás odvolají?'" Pelikán na otázku novinářů v této souvislosti odpověděl, že neví, co by k tomu měl říkat. 

Marvanová odchod oficiálně oznámila v neděli po schůzce s Babišem. Zároveň uvedla, že jí Babiš nabídl, aby se stala jeho poradkyní na financích. Tuto nabídku prý zváží. Podle Válkové bylo jádrem jejího několikaměsíčního sporu s Marvanovou to, že náměstkyně nerespektovala její pozici šéfky ministerstva. Volila prý jiné postupy a metody jednání než Válková. Podobným konfliktům se chce Pelikán vyhnout. Na brífinku uvedl, že strategii resortu určuje ministr a on na tom z pozice prvního náměstka nemůže nic měnit. 

Marvanová ale tvrdí, že za jejím odchodem údajně stojí nátlakové skupiny z justice či advokacie. Spory podle ní začaly už v březnu, a to kvůli výběrovému řízení na šéfy krajských soudů v Brně a Ústí nad Labem. Tři desítky ústeckých soudců začaly s výtkami mediálně vystupovat v momentě, kdy výběrová komise vedená Marvanovou nedoporučila na šéfa krajského soudu ani jednoho ze stávajících místopředsedů, ale mělnického soudce Jana Veselého. Válková dnes v této souvislosti uvedla, že ve věci jmenování předsedů krajských soudů nebude váhat: „Pokud nepřijdou nové skutečnosti, navrhnu prezidentovi ty, kteří byli nominováni.“

Obě ženy se podle médií údajně neshodly například ani na snížení odměn advokátů. Marvanová tvrdila, že na ni kvůli tomu advokáti tlačili. Předseda České advokátní komory Martin Vychopeň se ale proti tomu důrazně ohradil. V prohlášení označil vyjádření Marvanové za nepravdivá, zavádějící a neetická.