S novým defibrilátorem mohou pacienti i na magnetickou rezonanci

Praha – Lékaři začali pacientům voperovávat nový typ defibrilátoru, který vydrží i vyšetření magnetickou rezonancí. Klasický defibrilátor totiž obsahuje magnet, proto by ho rezonance poškodila. Nový přístroj už dostali první dva pacienti a brzy má přibýt dalších deset.

Inovace pro lidi s nemocným srdcem (zdroj: ČT24)

Srdeční defibrilátor, který pomáhá sledovat správnou frekvenci a při náhlém srdečním selhání prostřednictvím elektrošoku srdce znovu nastartuje, v Česku potřebují asi tři tisíce lidí. Kvůli tomu, že obsahuje magnet, si ale musí lidé dávat pozor např. na ruční detektory kovů na letištích či soudech, nesmějí svářet a musí se vyhýbat drátům elektrického vedení.  

Se starším typem se také musejí vyhýbat řadě vyšetření na magnetické rezonanci, ta totiž může přístroj přehřát nebo poškodit. Toto vyšetření přitom potřebují více než dvě třetiny pacientů s defibrilátorem a některé diagnózy bez něj stanovit nejde: „Je to vyšetření, které v klinické praxi používáme poměrně hodně na řadu problémů, ať už v neurologii, nebo jsou to vyšetření degenerativní páteře,“ vysvětluje Lucie Riedlbauchová z Kardiologické kliniky ve FN v Motole. Pacientů s novým přístrojem má postupně přibývat.