Sobotka dostal kvůli Babišovi pokutu 10 tisíc

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dostal v přestupkovém řízení pokutu 10 tisíc korun za to, že navrhl předsedu hnutí ANO Andreje Babiše do vlády bez lustračního osvědčení. Premiér s pokutou nesouhlasí. Rozhodnutí má za politické a v nejbližší době se odvolá. Babiš nejprve uvedl, že Sobotkovi náklady na pokutu zaplatí: „Zaplatím mu všechny náklady včetně pokuty. Ale rozhodnutí je nesmyslné a pan premiér se určitě odvolá.“ Po jednání vlády ale řekl, že tuto nabídku dal premiérovi v nadsázce. Sobotka doplnil, že si případnou pokutu uhradí sám.

Sobotka věří, že bude jeho odvolání úspěšné a řízení bude zastaveno. „Rozhodnutí správního orgánu je totiž rozhodnutím politickým, které se neopírá o právní relevanci či právní normu. Úkolem orgánů veřejné moci musí být aplikace platných právních předpisů, nikoli rozhodování na základě více či méně relevantních společenských či politických očekávání,“ uvedlo v prohlášení tiskové oddělení Úřadu vlády.

Pokutu Sobotkovi udělila Praha 1, která dostala podnět od obyvatele hlavního města. Na úřad poslal v polovině března dvě žádosti o prošetření. První se týkala prezidenta Miloše Zemana za to, že jmenoval Babiše bez lustrace. Druhá pak byla podána proti Sobotkovi. Přestupku se podle podnětu dopustil tím, že Babiše bez lustračního osvědčení na místo ministra Zemanovi navrhl. Podnět ohledně Zemana úřad zamítl, podle zákona s prezidentem nelze přestupkové řízení vést. „Nic není náhoda, Praha 1 byla tradičně matrixem ODS,“ poznamenal k rozhodnutí úřadu Babiš. Starostou Prahy 1 je ale Oldřich Lomecký z TOP 09. Ten každopádně odmítl, že by úředníky během rozhodování ovlivňoval. Podle ODS je pokuta potvrzením toho, že vláda porušovala pravidla už při svém vzniku.

Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu:

"Opravdu nevím, jestli to není kanadský žertík. Pořád se mi tomu nechce věřit. Za ústavní akty je premiér odpovědný poslanecké sněmovně, nikoliv nějakému úředníkovi na obecním úřadě. Tomu je odpovědný když znečistí chodník nebo se dopustí dopravního přestupku a podobně (…) Členy vlády navíc jmenuje prezident republiky, který odpovídá za to, že jde o lidi způsobilé vykonávat funkci.

Mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková odmítla sdělit jakékoli podrobnosti, protože je řízení neveřejné. Důvěryhodný zdroj ČTK ale řekl, že Sobotka dostal pokutu 10 tisíc korun, odvolat se může do poloviny června. Hrozila mu sankce až 50 tisíc korun. Sobotka už ale dříve uvedl, že se nebude odvolávat na poslaneckou imunitu a že se necítí vinen. „Podnět občana kvůli údajnému přestupku je daň za vznik vlády. Pan Babiš si o lustrační osvědčení nepožádal, a žádné tedy neměl. Pokud bych ho na ministra nenavrhl, novou vládu bychom neměli a zmítali bychom se po volbách v politické nestabilitě,“ uvedl.

Lustrační zákon z roku 1991 měl platit jen pět let

Lustrační zákon se v českém právním řádu objevil dva roky po sametové revoluci. Jeho přijetím chtěli zákonodárci ochránit nově utvářené instituce před vlivem někdejší komunistické Státní bezpečnosti (StB) a lidí s ní spjatých. Federální parlament přijal zákon 4. října 1991 a původně měl mít jen omezenou platnost pěti let. A zatímco na Slovensku přestal platit koncem roku 1996, v Česku existují lustrace dodnes.

Babiš je na Slovensku veden jako agent StB. Zřejmě by tedy negativní lustrační osvědčení nezískal. Prezident Miloš Zeman přesto nakonec Babiše do vlády jmenoval, podmínil to ale přijetím služebního zákona v prvním čtení: pak už by se totiž povinnost negativního lustračního osvědčení na ministry nevztahovala. Babiš navíc tvrdí, že s StB nikdy nespolupracoval, v současnosti se kvůli tomu na Slovensku soudí.