Policie obvinila šéfy Lidových domků, 50 milionů už ale lidé asi neuvidí

Praha – Několik let vyšetřovali policisté projekt laciného bydlení známý jako Lidové Domky, nyní obvinili dva z čelných představitelů společnosti. Společnost Lidové domky, která se později přejmenovala na Pozemky Stupice, lákala lidi na koupi rodinného domu za Prahou i s pozemkem do tří milionů. Klienti sice zaplatili předem zálohy od 50 tisíc do půl milionu, bydlení se ale nikdy nedočkali. Více než tři stovky jich přišlo o celkem asi 50 milionů korun. Kauzu v roce 2009 mapoval Filip Černý z Reportérů ČT.

Po sedmi letech od chvíle, kdy firma skončila kvůli předlužení v konkurzu, se nyní ledy pohnuly. „Na městské státní zastupitelství v Praze bylo doručeno policejním orgánem usnesení o zahájení trestního stíhání dvou osob pro zločin zpronevěry,“ řekla pro ČT mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová.

Jedním z obviněných je podle informací ČT jednatel firmy Pavel Hric. Za zpronevěru mu hrozí až deset let vězení. Samotní klienti mají ale podle konkurzního správce minimální šanci na vrácení peněz.

Jednatel Lidových Domků Pavel Hric
Zdroj: ČT24

V roce 2006 společnost Lidové domky 350 klientům slíbila, že za Prahou, v obci Sibřina, vybuduje areál malých levných domků. Od lidí vybrala až 50 milionů na zálohách s tím, že zajistí převod pozemků od původních majitelů na nové zájemce. Firma rovněž měla naplánovat samotnou podobu satelitní vesničky a zavést základní sítě, byla tedy pouhým prostředníkem.

Pozemek, na němž plánovala domy stavět, platil ale v danou chvíli za ornou půdou. Firma slibovala start projektu ve chvíli, kdy zastupitelstvo změní územní plán, obec ale následně masivní výstavbu odmítla a na stavební parcelu ho nezměnila. Klienti už však většinu peněz zpátky nedostali.

Peníze se rozkutálely po výdajích, které s projektem vůbec nesouvisely

Konkurzní správce v roce 2009 pro Reportéry ČT uvedl, že prostředky nabyté firmou od klientů byly ve chvíli, kdy přejímal firmu do správy, vyčerpány. Policie zjistila, že převážnou většinu peněz vedení firmy utratilo za položky, které s projektem nijak nesouvisely.

Třeba 13 milionů korun vyplatilo za údajné poradenství důchodci, který už zemřel jako nemajetný. „Peníze si vyzvedl pan Hric z pokladny a předával je někde v nějaké restauraci nebo kavárně podle toho, kde měli údajně schůzky,“ přiblížil v roce 2009 pro Reportéry ČT konkurzní správce Michal Edl.

  • Kauza se podobá známému případu zkrachovalého H-Systému. Ani v tomto případě se většina klientů nedočkala svých peněz, odsouzený Petr Smetka se totiž zbavil většiny svého majetku. Odpykal si už tři čtvrtiny dvanáctiletého trestu a už po několikáté žádá o podmínečné propuštění.