„I chlapům jak skála na Omaze tečou slzy“

Praha/Colleville-sur-Mer – Na normandské pláže jezdí od revoluce. Každých pět let zde stráví pouhý týden, jehož přípravy ale zaberou dva roky, tisíce hodin plánování i peněz. Největší česká výprava svého druhu zahrnuje 140 osob a 35 kusů vozidel převážených kamiony. Přesto nadšenci z Military Clubu Plzeň nezapochybují o smyslu akce ani sekundu. „Ti chlapi tu nechali život, někteří z jejich kolegů přitom dorazili až k nám do Plzně. My tu prostě musíme být,“ říká předseda klubu Rudolf Bayer.

Plzeňští milovníci vojenské historie dorazili do Normandie už 1. června a na místě zůstanou až do neděle. V blízkosti vyloďovacích pláží vytvořili rozlehlý kemp, od kterého vyrážejí po jednotlivých plážích, potkávají veterány i přímé pamětníky. Právě kvůli tomu je podle Bayera každých pět let neopakovatelných.

„Včera jsme na Omaze potkali přímo veterána z 1. pěší divize, která mimochodem osvobozovala Chebsko a Mariánské Lázně. Hovořit s takovým člověkem přímo na Omaze je prostě zážitek,“ řekl šéf Military Clubu Plzeň České televizi přímo v den výročí. Neocenitelné jsou podle něj právě osobní kontakty s veterány, často devadesátiletými muži, kteří neváhají nasednout do letadla a přeletět Atlantik. „Je tady spousta škol, studentů, kteří si s veterány povídají, podávají si s nimi ruku,“ dodává Bayer.

Oslav v Normandii se účastní také čeští vojenští nadšenci (zdroj: ČT24)

Právě „americká“ pláž Omaha byla nejkrvavějším dějištěm celého vylodění. Vojska zde kvůli nejtvrdší obranné linii nacistů zaznamenala největší ztráty. Mnoho vojáků pod palbou pobřežních kulometů zemřelo, aniž by se nohama dotklo francouzské půdy. Ještě dnes jsou na mírných travnatých kopcích Normandie často patrné drobné krátery po odstřelování, opuštěné zbytky německého opevnění a betonových bunkrů. Pásmu Omahy ale vévodí známý hřbitov lemovaný řadami devíti tisíc bílých křížů se jmény padlých vojáků. U těch, kde se nepodařilo najít totožnost, stojí na křížích alespoň anonymní zkazka: „Ten, který je znám bohu“.

Rudolf Bayer, Military Club Plzeň:

„Ten, kdo zná tu historii a ví, co se tam odehrálo - a možná ji ani nemusí znát, protože z toho písku a těch kopců Omahy to tak nějak dýchá… Přijedou tam chlapi, co jsou jako skála, ale tam jim tečou slzy…“

Lidé z Plzně navštěvují v dobových uniformách a se svými starými auty všechny slavné pláže. Například 7. června bude na pláži Utah přednáška plzeňského muzea generála Pattona, akci podpoří i zástupci plzeňského magistrátu. Vojenští nadšenci chtějí v Normandii propagovat Plzeňský kraj a Plzeň.

„Vezeme asi 3 000 reklamních materiálů, které budeme distribuovat přímo ke členům zahraničních klubů a k jednotlivým účastníkům, a budeme je zvát právě na 70. výročí ukončení války v Plzni,“ řekl Bayer. Právě Plzeň je pro mnoho milovníků vojenské válečné historie důležitá. V Plzni, Rokycanech a v okolí po 11 měsících od vylodění skončila na demarkační linii osvobozovací cesta americké armády.

  • Invaze v Normandii 6. června 1944 byla jednou z nejdůležitějších událostí druhé světové války. Otevřela hlavní část západní fronty a přímo ohrozila německé panství nad Evropou. Operace Overlord začala krátce po půlnoci seskokem výsadkářů, ráno se začaly vyloďovat americké jednotky na plážích Utah a Omaha, později Britové a Kanaďané na úsecích Gold, Juno a Sword.