Dotaci od vlády dostal podvodník, který si odsedí pět let

Praha – Reportéři ČT před několika týdny upozornili na podivné udělení dotace od Rady vlády pro protidrogovou politiku. Dostal ji Petr Verosta, který má odstraňovat problémy s hazardem. Ve skutečnosti ale za něj lobbuje. Tehdy sebevědomý muž ve dveřích Úřadu vlády tvrdě odrážel otázky našeho reportéra a obviňoval ho z falšování důkazů. Verostu ale nakonec ČT nezastihla na Úřadu vlády, ale u soudu. A jeho sebevědomí bylo pryč. Na povrch totiž vyplulo, že se pokusil o rozsáhlý podvod, za který mu teď soud udělil pět let vězení natvrdo. Rada vlády o tom při udělování dotace asi nevěděla, ale i další její štědrý příspěvek vzbuzuje pochybnosti. Více v reportáži Jana Moláčka.

Když reportéři s Petrem Verostou v dubnu mluvili před Úřadem vlády, nedal na sobě znát, že má ještě závažnější problém než důkazy o tom, že skrytě lobbuje za hazard. Už tehdy byl - zatím nepravomocně - odsouzen na 5,5 roku za podvod ve výši 80 milionů korun a čekal na odvolací soud. 

Český institut pro výzkum závislostí, který Petr Verosta zastupuje, získal státní dotaci skoro tři čtvrtě milionu korun na prevenci patologického hráčství. Institut se přitom hlavně věnuje skrytému protlačování zájmů hazardního průmyslu. 

Nyní se však vynořila další fakta k celému případu. Trestná činnost Petra Verosty spadá až do roku 2008, kdy byl sám závislý na automatech. Tehdy si vyslechl první rozsudek - dostal roční podmínku za úvěrový podvod. Spolu s jedním komplicem měli od banky vylákat 7,5 milionu na podvodně sjednanou hypotéku. Verosta dodnes svou vinu popírá. 

Falešné exekuční příkazy měly vylákat až 80 milionů

Další případ, který teď skončil před pražským Vrchním soudem, byl ale ještě vážnější. Petr Verosta měl podle soudu rozesílat falešné exekuční příkazy do bank a jménem Finančního úřadu Prahy 8 požadovat stržení vysokých částek z účtů několika velkých institucí - mezi jinými třeba pražského magistrátu, pražské zoologické a botanické zahrady nebo Technické správy komunikací. 

Petr Verosta
Zdroj: ČT24

Barbora Lišková, mluvčí TSK

„Technická správa komunikací opravdu byla jednou z obětí tohoto podvodu, došlo k zastavení účtu na jeden den a díky šetření policie byl tento účet opět obnoven a nakonec TSK nevznikla žádná škoda. Ale byli jsme součástí řízení.“ 

Číslo účtu na exekučních příkazech samozřejmě nepatřilo finančnímu úřadu, ale firmě, kterou Verosta založil. Jenže jedna úřednice byla pozorná a na podvod se přišlo včas. „Botanická zahrada měla být jedním z poškozených, ale vzhledem k tomu, že došlo k rychlému zásahu bankovní úřednice, k žádné škodě nedošlo. Nebyly nám ani obstaveny účty a vlastně jsme se to dozvěděli až od našeho zřizovatele, od magistrátu,“ vysvětluje náměstkyně ředitelky botanické zahrady Barbora Koláčková.

Pokud by banky peníze opravdu poslaly, okradl by podvodník celkem 12 poškozených o celkem skoro 80 milionů korun. „Jde o souběh událostí, do kterých jsem byl vtažený člověkem, kterému jsem důvěřoval. On si u mě objednal věc, která není trestná, zajištění. Prostě potřeboval nějakou firmu,“ hájí se Verosta. 

Problémy se zákonem se Verostovi dařilo úspěšně tajit. Podle vyjádření jeho šéfa nic netušila ani rada, která dotace udělovala. „Pokud bychom měli danou informaci, tak by to pravděpodobně znamenalo větší zpochybnění a možná i nepodporu daného projektu,“ říká Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor. 

Petr Verosta zřejmě už do debat o hazardu v Česku minimálně nějakou dobu zasahovat nebude a zdá se, že se s tím smířil. Český institut pro výzkum závislostí před pár dny na svém webu oznámil, že ukončí činnost. 

Statisíce dostala i narychlo vzniklá firma spřízněná se zástupcem rady

Zjištění, že dostal dotaci Verosta, Reportéry ČT přimělo, aby prověřili i ostatní přidělené peníze. A narazili ještě na jeden podezřelý projekt, který loni podpořila vláda v rámci dotačního řízení pro pomoc závislým hráčům. Vůbec nejvíc peněz, tedy 765 tisíc korun, přiklepla soukromé firmě EDAD Agentura. Společnost však vznikla velmi krátkou dobu před rozhodováním o dotacích. 

Firmu EDAD mediálně zastupuje Pavel Zbožínek, někdejší manažer jihomoravské ODS a spolupracovník Mirka Topolánka. Zbožínek přitom se šéfem protidrogové rady vlády podnikal v realitní kanceláři - na její internetové stránce jsou dodnes fotky obou vedle sebe. „To je fakt náhoda. Prostě si firmy zažádaly o částku, která se vlezla do pěti milionů korun. Celkově si lidi zažádali o 5,3 milionu a pět milionů jsme rozdali. Tak jsme dali skoro všem, co si zažádali,“ zdůvodňuje celý dotační proces národní protidrogový koordinátor Vobořil. 

Reportéři ČT: Hazard s dotacemi (zdroj: ČT24)

Soukromé firmy si mohly o dotaci požádat pouze v případě, že nabízejí sociální či zdravotní služby. Podle tiskového mluvčího pana Zbožínka to jeho společnost dělá. Jenže opak je pravdou - zajišťuje konference a školení. Na to taky využila dotaci. Uspořádala za ni dva kulaté stoly a jednu konferenci. Ovšem od konference, která proběhla loni v prosinci, se žádná další činnost firmy nedá dohledat. A na adrese, kde má sídlit, nemá ani zvonek. Pavel Zbožínek nám řekl, že firma dál funguje, ale další aktivity už budou komerční, a proto k nim nic bližšího nemůže říct. 

Vláda vypsala loni dotaci na prevenci patologického hráčství vůbec poprvé. Většinu z vyčleněných pěti milionů získaly standardní neziskové organizace na činnost, kterou se dlouhodobě zabývají. Otázka je, zda by nebylo lepší dát víc peněz jim než podporovat skryté lobbisty, které zastupuje muž odsouzený za podvod, nebo účelově založenou firmu.