Winton dostane nejvyšší státní vyznamenání – Řád bílého lva

Praha – Zachránce stovek židovských dětí Nicholas Winton dostane Řád bílého lva. Udělení nejvyššího státního vyznamenání navrhne prezidentovi vláda, která poslala Wintonovi i blahopřejný dopis. „Domníváme se, že je potřeba neustále zvyšovat povědomí o jeho historickém činu,“ prohlásil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Miloš Zeman už v minulých týdnech oznámil, že Wintonovi nejvyšší státní vyznamenání předá. Jako termín tehdy zmínil 28. října, kdy proběhnou oslavy vzniku samostatného Československa. Bělobrádek ale připustil, že s ohledem na věk a zdravotní stav Nicolase Wintona by mohl být řád předán dříve. Prezident a vláda o tom prý budou ještě jednat. Winton se kvůli svému zdravotnímu stavu slavnostního aktu zřejmě osobně nezúčastní. 

Kabinet řešil udělení vyznamenání už v květnu, pak ale jednání přerušil s tím, že chtěl návrh nejprve probrat s Pražským hradem. Prezident Miloš Zeman následně oznámil, že Wintonovi vyznamenání udělí. Zachránci také poslal blahopřejný dopis k jeho 105. narozeninám, které oslavil 19. května.

Nobelovu cenu pro Wintona už podpořilo přes 250 tisíc lidí

Winton zorganizoval těsně před vypuknutím druhé světové války převoz 669 československých židovských dětí z tehdejšího nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. Zařizoval jim doklady a přijetí v britských rodinách. První vlak s židovskými dětmi odjel z pražského hlavního nádraží v květnu 1939. Vlak, který měl odjet z Prahy 1. září 1939 s 250 dětmi, již nacisté vypravit zakázali.

O Wintonově činu se dlouho nevědělo. Jeho zásluhy pomohla zveřejnit až historička holocaustu Elisabeth Maxwellová. Do povědomí veřejnosti se pak dostal především v roce 1988, když o něm natočila televize BBC dokument. Moderátorka se tehdy v jednom z nejdojemnějších okamžiků historie britské televize zeptala, zda je ve studiu někdo, kdo za svůj život vděčí Nicholasi Wintonovi. Povstali všichni přítomní a svět se tak dozvěděl o zcela mimořádném příběhu muže, kterému dodnes všichni říkají Nicky.

Winton už byl oceněn řadou britských i českých vyznamenání. Královna Alžběta II. ho povýšila do šlechtického stavu, v roce 1998 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil řád Tomáše Garrigua Masaryka a v roce 2010 dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holocaustu.

Na 250 000 lidí také podepsalo petici, aby byla Wintonovi udělena Nobelova cena za mír. Na počest Wintonových narozenin nyní na pražské Kampě probíhá výstava fotografií Wintonovy vlaky.