Žloutenka typu E je na vzestupu, pozor hlavně na vepřové maso

Praha - V Česku stále roste počet lidí nakažených žloutenkou typu E. Ministerstvo zdravotnictví letos eviduje už 119 nemocných, což je oproti roku 2010 trojnásobný počet. Podle lékařů je to ale dané i lepší diagnostikou. Nákaza se přenáší hlavně ze špatně tepelně upraveného vepřového masa a také závadnou vodou. Infekcí se proto lidé mohou nakazit i při oblíbeném grilování a nemocní nemusí mít ani žádné typické příznaky.

Žloutenku typu E si dříve lidé zpravidla přiváželi z exotických cest. V posledních letech ale v Česku zdomácněla a stále víc se šíří, zejména vodou a jídlem. Největší riziko představuje vepřové maso. Pokud neprojde dostatečnou tepelnou úpravou, infekce může zaútočit.

V Česku i v Evropě jsou podle Jana Dvořáka z Infekčního oddělení FN Motol prasečí chovy virem poměrně hodně promořené. „Virus se primárně množí v játrech, může být ale přítomen i v krevním oběhu,“ řekl ve Studiu ČT24. Maso podle něj může být kontaminováno i druhotně při zpracování.

Nákaza je velkým rizikem hlavně pro těhotné

Příznaky nákazy jsou typické i pro jiná onemocnění. Lidé tak o tom, že mají žloutenku typu E, nemusí vůbec vědět. Objevují se lehké trávicí potíže, nechutenství, někdy pocit na zvracení. K zežloutnutí ale vůbec nemusí dojít.

Žloutenka typu E nebývá chronická, k léčbě mnohdy stačí nasadit dietu, tekutiny a klidový režim. Kousek infikovaného masa ale může být velkým rizikem pro těhotné. „Průběh nemoci může skončit i jaterním selháním nebo úmrtním plodu,“ upozornil Dvořák.

Dvořák: Prasečí chovy jsou virem žloutenky hodně promořené (zdroj: ČT24)