50 dětí z Bosny nabírá v Praze sílu po katastrofálních záplavách

Praha - Měsíc po katastrofálních záplavách v Srbsku a Bosně jsou na sbírkových účtech českých neziskových organizací Adra a Člověk v tísni jen necelé tři miliony korun. Škody v postižených oblastech jdou ale do desítek miliard. Svým krajanům se proto snaží pomáhat i lidé ze zemí bývalé Jugoslávie, kteří žijí trvale v Česku. Padesáti dětem z bosenského města Šekoviči například zaplatili desetidenní pobyt v Praze.

V Šekoviči měsíc po povodních stále neteče voda a děti proto nechodí ani do školy. Jejich gymnázium je navíc zničené. V Praze mají přijít hlavně na jiné myšlenky a odpočinout si. Kromě hlavního města se podívají i na Konopiště, Karlštejn nebo do Karlových Varů. „Když vidíte takovou krásu, věřte mi, že jsme zapomněli na to, co se u nás stalo,“ řekla ČT jedna ze studentek gymnázia.

Záplavy před měsícem zasáhly Srbsko, Bosnu a Hercegovinu. Zahynulo při nich přes 60 lidí a další desítky se pohřešují. Na mnoha místech došlo i k masivním sesuvům půdy a zřítilo se nebo vážně poškodilo až 100 tisíc domů. Bosna přirovnala škody k následkům války v 90. letech. Celkově se škody odhadují na desítky miliard korun.

  • Češi mohou obětem povodní přispět prostřednictvím veřejných sbírek, které vyhlásily humanitární organizace ADRA a Člověk v tísni. Také je možné poslat DMS SOSBALKAN na číslo 87777.

Počet lidí, kteří se snaží zemím pomoci, neustále roste. Adriana Markeševičová například dovezla do srbského města Obrenovac a obce Krupňa víc než tunu humanitární pomoci. Lidé podle ní ale stále žijí ve velké beznaději, i když už voda opadla a začali uklízet: „Teprve teď budou řešit ledničku, pračku, nábytek, ale z čeho to budou kupovat, to nevědí, nemají nic.“

Obec Krupaň leží asi 130 km od Bělehradu. Blesková povodeň zde smetla 30 domů a další poničila. Jeden člověk přišel o život. Víc než sto lidí z obce se stále nemůže vrátit domů. Utíkali nejen před vodou, ale i před sesuvy půdy, které navíc stále hrozí. Hlína a kamení jsou v domech i měsíc po povodních. Pomoc je na Balkáně stále potřeba, organizace Člověk v tísni chce požádat o peníze i z evropských fondů.