Příslušnost k StB je věc veřejná, policie musí s pravdou ven

Praha – Policie nemá tajit minulost svých pracovníků u StB. Podle Aktuálně.cz tak rozhodl Městský soud v Praze. V případu jde o spor muže s vyšetřujícím policistou. Na postup kriminalisty si totiž stěžoval a chtěl znát jeho profesní minulost. Pražské policejní ředitelství mu ale informace odmítlo vydat – podle něj šlo o osobní údaje a muž si je mohl zjistit ve svazcích StB. Soud ale řekl, že mu je policie sdělit měla.

Podle rozhodnutí soudu informace o příslušnosti k StB není soukromá, nýbrž veřejná. „Profesní kariéra úředních osob správních orgánů či policistů je věcí veřejnou a veřejnost má právo být o ní informována,“ rozhodl Městský soud v Praze.

Dotčený muž si stěžoval na postup kriminalistů, kteří ho vyšetřovali. Nelíbilo se mu ale ani to, jak se s jeho stížností naložilo, a proto požádal policii o některé informace ze spisu. Chtěl vědět například to, zda byli policisté vyšetřující jeho stížnost v minulosti trestáni za pochybení v práci. Především ho ovšem zajímalo, zda dotyční vyšetřovatelé byli členy Státní bezpečnosti a pokud ano, jakou funkci zastávali.

Pražské policejní ředitelství ale informace vydat odmítlo s tím, že se jedná o osobní údaje. Policie navíc tvrdila, že informace o tom, kdo byl příslušníkem nebo spolupracovníkem Státní bezpečnosti, nemá k dispozici. Prý si muž mohl údaje najít sám ve svazcích Státní bezpečnosti. Podle rozhodnutí soudu ale není důležité, že muž mohl informaci o tom, zda policista byl příslušníkem StB, získat sám na základě zákona o zpřístupnění svazků Státní bezpečnosti.

U policie stále pracuje několik stovek bývalých příslušníků StB

Senát soudu vedený soudkyní Vierou Hořčicovou tak rozhodl, že informace, o které muž žádá, jsou výhradně informace pracovní a netýkají se soukromého života policistů. „Neobsahují žádné údaje o jeho privátní sféře (údaje o rodině, o zdraví a podobně), a soud proto nevidí důvod, proč by takové informace nemohly být veřejně dostupné,“ rozhodli soudci. Policie dlouho odmítala vydat informace o tom, kolik jejích členů je zároveň i bývalých příslušníků StB. Až před osmi lety oficiálně přiznala, že v jejích řadách jich pracuje 800.