Šéf lihové mafie Březina dostal podmínku za pokus uplatit dozorce

Ostrava - Podnikatel Radek Březina, který je podle policie hlavou takzvané lihové mafie a je ve vazbě kvůli daňovým únikům, neuspěl se svým odvoláním proti podmínečnému odsouzení za pokus o uplácení vězeňského dozorce. Krajský soud dal za pravdu obžalobě, podle které nabídl vrchnímu dozorci 15 tisíc korun, když mu zajistí mimořádnou návštěvu.

Březina, kterému odvolací senát potvrdil osmiměsíční podmínku s odkladem na patnáct měsíců, tvrdil, že šlo v podstatě o nedorozumění.

„Mluvili jsme o mimořádných návštěvách. Říkal jsem, že mě jedna návštěva advokáta stojí 15 tisíc, a že kdybych měl návštěvu navíc, tak bych těch 15 tisíc ušetřil, protože bych to neprobíral s advokátem, ale s manželkou,“ tvrdil Březina a zdůraznil, že k rozhovoru s dozorcem došlo na chodbě pod kamerami. „Byl bych blázen, kdybych nabízel úplatek pod kamerami, které mohly mít mikrofon,“ řekl. Soud mu ale neuvěřil. Žaloba, ke které se přiklonil, vyšla z toho, jak rozhovor, jenž se odehrál poté, co se Březina dozvěděl o zamítnutí mimořádné návštěvy, popsal dozorce. Březina prý prohlásil, že je ochoten dát i 15 tisíc korun, kdyby mu někdo schválil mimořádnou návštěvu. Dozorce sice uvedl, že to nepociťoval jako nabídku úplatku pro sebe, obsah rozhovoru ale nahlásil nadřízeným a ti pak informovali policii.

Eskorta přivádí Radka Březinu před soud
Zdroj: ČT24/ČTK

Okresní soud v Ostravě Březinu nejprve zprostil obžaloby. Státní zástupce se ale odvolal ke krajskému soudu, který verdikt zrušil a nařídil nové projednání. Prvoinstanční soud ho pak uznal vinným a potrestal podmínkou. Proti tomu se zase odvolal obžalovaný Březina. Dnešní verdikt odvolacího senátu je již pravomocný.

Březina je ve vazbě kvůli daňovému úniku z nezdaněného lihu za téměř půl miliardy a spolu s bratrem a dalšími lidmi je stíhaný také za další daňové úniky ve výši tří miliard. Podezřelý je rovněž z dalších, závažnějších pokusů o uplácení. Při výslechu ve vazební věznici údajně nabídl elitnímu detektivovi úplatek 10 milionů za to, že bude v jeho prospěch ovlivňovat trestní řízení. Další desítky až stovky milionů se podle policie snažil převést jednak na svědky v jeho kauze, jednak na další lidi, a to s cílem zastřít původ peněz.

Šéf lihové mafie dostal podmínku za pokus uplatit dozorce (zdroj: ČT24)