ODS se obula do Válkové, Štern vysvětloval své kroky před poslanci

Praha – Pravicová opozice se dnes v Poslanecké sněmovně názorově střetla s ministryní spravedlnosti z hnutí ANO Helenou Válkovou. V návaznosti na včerejší odvolání náměstka Pavla Šterna (nominovaného za ČSSD) - které přišlo jen krátce po odchodu náměstkyně Hany Marvanové - jí vyčetla neutěšený stav resortu. Sám Štern ve sněmovně opakoval, že pokyny ze strany Válkové mu přišly podezřelé a „přes čáru“. Ministryně kontrovala slovy, že čelí očerňovací kampani. ČSSD do několika dní navrhne kandidáty, kteří by mohli na ministerstvu spravedlnosti nahradit Šterna. Premiér Bohuslav Sobotka zopakoval, že „příliš dalších šancí už Válková nedostane“.

Stanjura: Vedení ministerstva spravedlnosti je v troskách (zdroj: ČT24)

V souvislosti se zjišťovacím řízením k nákupu elektronických náramků pro domácí vězně Válková včera odvolala náměstka Pavla Šterna, kterého nominovala ČSSD. Štern totiž podal oznámení na policii, když Válková chtěla o řízení informace, na něž prý neměla nárok.

Odcházející náměstek dnes přímo ve sněmovně poslancům řekl, že Válková prý „rozleptávala“ schválená pravidla pro výběr elektronických náramků pro domácí vězně a činila nátlak kvůli získání údajů o cenách z průzkumu trhu. Válková uvedla, že na utajení informací není žádná smlouva ani dohoda, jde jen o jedno ustanovení v preambuli. Podivila se nad Šternovou sdělením, že zpracování údajů z průzkumu trhu měl na starosti jen jeden člověk z Probační a mediační služby.

Podle Šterna byl postup Válkové, která se kvůli dokumentům z průzkumu trhu obrátila na ředitelku Probační a mediační služby Jitku Čádovou, poslední kapkou. „Pokud na mě někdo opakovaně tlačí, zdá se mi to podezřelé,“ uvedl. Řekl taky, že ministryně ho obešla při odvolání ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala i v dalších záležitostech. Stejně byla podle Šterna obcházena i další bývalá náměstkyně Hana Marvanová.

Helena Válková
Zdroj: ČT24

Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka na další personální změnu na ministerstvu spravedlnosti reagoval slovy, že má ministryně poslední šanci prokázat své schopnosti při řízení úřadu. Pokud tuto možnost promarní a projeví jakékoliv další zaváhání, bude muset podle něho z funkce odejít.

„Pan Babiš mi včera sdělil, že hnutí ano neuvažuje o změně. Já to respektuji, nicméně budu chtít po paní ministryni, aby už se neopakovaly takovéto případy negativní medializace ministerstva. Byl bych rád, kdyby se ministerstvo soustředilo na ty úkoly, které má – hlavně v legislativní rovině. Máme zájem na tom, aby ministerstvo bylo dobře vedeno a paní ministryně ví, že už v budoucnu příliš dalších šancí nedostane,“ komentoval dnes Sobotka.

Výběr vhodných kandidátů za Šterna chce mít ČSSD hotový během několika dní. „Chceme, aby to byli lidé, kteří budou odborným přínosem pro fungování ministerstva,“ uvedl. Konkrétní jména nezmínil.

  • Prezident Miloš Zeman se Válkové zastal: „Nevidím důvod, proč by jakýkoliv ministr nemohl odvolat jakéhokoliv náměstka. No a pokud tento náměstek na něj dokonce podá trestní oznámení, tak je téměř povinnost ministra ho odvolat.“

K situaci na spravedlnosti se pak dnes ve sněmovně vrátila opozice. KSČM prosadila návrh, aby se jí plénum zabývalo, pro bylo 147 poslanců včetně zástupců z hnutí ANO. Vysvětlení by měl podat premiér Sobotka. Už dopoledne se potom s ministryní názorově střetli poslanci občanské demokracie.

Helena Válková a její náměstek Pavel Štern
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

„Po čtyřech a půl měsících je původní vedení v troskách, přičemž paní ministryně za nic nemůže, to mohou jen ti zlí náměstci – jako v oblíbené pohádce, kde je hodný král a zlí rádcové,“ prohlásil na plénu dolní komory šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Označil za nestandardní, že ministryně odvolává koaličního náměstka. Připomněl i odchod někdejší náměstkyně nominované ANO Hany Marvanové.

Podle Jany Černochové (ODS) by Válková měla vyhlásit transparentní výběrové řízení na psychiatra. Černochová ministryni už dříve kritizovala kvůli odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek poté navrhoval, aby ve sněmovně vystoupil přímo odvolaný náměstek Štern a svoje kroky vysvětlil.

Válková: Cílená kampaň proti mně i proti hnutí ANO

Válková kontrovala: „Stále se pokoušíte o to negativně medializovat resort spravedlnosti a jeho řízení. Jde o cílenou kampaň nejen proti mně, ale i proti hnutí ANO.“ Náměstek Štern je podle ministryně její bývalý student, kterého vyučovala trestní právo, a muselo mu proto být jasné, že by se ničeho nevhodného nedopustila.

Ve Šternově cestě na protikorupční policii vidí Válková snahu ji zdiskreditovat „zřejmě ve prospěch těch, kteří mají zájem negativně medializovat všechno, co se děje na ministerstvu spravedlnosti“, a zastínit tak jeho každodenní práci. „Ráda bych slyšela jediného bývalého ministra, který by akceptoval v pozici náměstka někoho, kdo kvůli nesouhlasu s postupem svého ministra běží na protikorupční policii,“ řekla Válková.