ČT: Těhotnou ženu v Orlové mohl zabít roztok fenolu s kafrem

Orlová – Policie vyšetřuje smrt dvaatřicetileté ženy v Orlové na Karvinsku jako trestný čin usmrcení z nedbalosti se sazbou až 6 roků vězení. Žena zemřela poté, co v ordinaci soukromé diabetoložky vypila místo roztoku glukózy zřejmě dezinfekci. Podle informací České televize šlo o roztok fenolu s kafrem, takzvaný Chlumského roztok, který se používá při léčbě kožních obtíží i jako dezinfekce. Pravděpodobně šlo o omyl, na který se ale přišlo pozdě. Ženu se už nepodařilo zachránit.

Na první pohled jsou tekutiny nerozeznatelné. Chlumského roztok má ale štiplavý zápach. Oba preparáty namíchaly lékárnice nemocniční lékárny v Orlové. Kriminalisté zjišťovali, jestli k pochybení nedošlo tam. Pravděpodobně ale tekutiny zaměnila pětašedesátiletá zdravotní sestra v důchodu, která v ordinaci orlovské lékařky pouze zastupovala. Když zjistila, že se spletla, zalarmovala policisty.

„Ženu jsme našli kolem desáté hodiny dopoledne doma už bez známek života,“ potvrdil však policejní mluvčí Petr Svoboda. Prozatím podle něj nikdo není obviněn a šetření je vedeno proti neznámému pachateli. Pro rodinu mrtvé ženy je to tragédie. Po sobě zanechala pětiletého syna a manžela, který je po šokující zprávě v péči policejních psychologů.

K neštěstí došlo v soukromé diabetologické ambulaci v areálu nemocnice v Orlové, kam přišly dvě ženy na běžný test těhotenské cukrovky. Test se dělá mezi 24. a 28. týdnem těhotenství. Postup je takový: budoucí matka vypije roztok glukózy a lékař pak měří hodnoty cukru v krvi. Jedna z žen však dostala místo sladké glukózy prostředek, který ji zabil.

Druhá žena byla v pořádku a lékaři ji zkontrolovali jen preventivně. Mluvčí nemocnice v Orlové Radmila Fleischerová zdůraznila, že jejich zdravotnické zařízení nemá s případem nic společného. Ordinaci, ve které k záměně došlo, pronajalo soukromé lékařce. „Nebudu se k tomu vyjadřovat, slíbila jsem to i policii, která případ vyšetřuje,“ uvedla a dodala, že to, co se stalo, je strašné. V diabetologické ambulanci se dnes normálně ordinovalo, čekárna byla už od rána plná pacientů. „Jsme jenom lidi, každý je omylný,“ uvedla jedna z pacientek.

Poslanec Miloslav Janulík (ANO): „Medicína je strašně rizikový obor a má vypracovaný systém brzd proti rizikům (…) My nikdy nedosáhneme stoprocentní spolehlivosti, ale přece jenom ji umíme potlačovat.“

Exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09): „Není to systémová chyba, ale selhání lidského faktoru a je to těžko vyhnutelné a odhadnutelné (…) Není v silách žádného systému vyloučit na sto procent chybu člověka (…) Podobné chyby se vyskytují v daleko vyspělejších zdravotnických systémech, než je ten náš.“

Během léčby utrpí újmu 8 až 12 procent pacientů

Personál občas chybuje skoro v každé nemocnici. Průměr Evropské unie - během léčby utrpí újmu 8 až 12 procent pacientů. Mezi nejčastější přehmaty patří záměna léků, chyba při operaci nebo nepřesná diagnóza. Část hospitalizovaných se také nakazí nějakou infekcí. Tuzemské zdravotnictví reaguje na omyly průběžnou úpravou manuálů a předpisů, jimiž se personál řídí. Například kvůli chybám při podávání draslíku se zpřísnila pravidla jeho skladování. Nežádoucí události v nemocnicích začal stát v posledních letech také zaznamenávat - zřídil na to národní registr. O chybách, které se stanou v ambulancích nebo u pacientů doma, ale celkový přehled neexistuje.