Ústavním soudcům se možná zvýší platy o desítky tisíc

Praha - Platy ústavních soudců možná poměrně výrazně vzrostou. Na návrh ústavně-právního výboru to schválila sněmovna. Ústavní soudci nyní mají nižší platy, než jsou například na Nejvyšším soudu. Vypočítávají se totiž ze základu pro ústavní činitele, tedy například pro poslance, senátory a ministry. Ostatní soudci ale mají jiný základ, který je letos asi o 12 800 korun vyšší. Nově by proto platil i pro Ústavní soud. Předloha míří k posouzení do Senátu.

Předseda Ústavního soudu má nyní hrubý měsíční plat s náhradami ve výši 169 300 korun, nově by si ale polepšil na 211 000 korun. Místopředseda by pobíral 181 900 místo 146 000 korun. Například předsedové Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu nyní berou i s náhradami 194 200 korun, místopředsedové 165 900 korun.

Zvýšení platů ústavních soudců by si vyžádalo asi 7,4 milionu

V ústavně-právním výboru prosadila úpravu exministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD) a souhlasí s ní i nynější ministryně Helena Válková (ANO). Změnu podpořil již dříve před senátory i prezident Miloš Zeman. Poslanci ji přidali do vládní novely zákona o soudech a soudcích, podle níž by měli mít předsedové kolegií Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu pětileté funkční období. Nyní je neomezené.

Vládní norma v původním znění by měla přispět k personální obměně ve funkcích předsedů. Ostatní soudní funkcionáři už délku funkčního období stanovenu mají. U předsedů a místopředsedů Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu je desetiletá, u předsedů a místopředsedů vrchních, krajských a okresních soudů pak sedmiletá.