ČR podle Brabce nestihne vyčerpat asi 20 miliard z ekologických dotací

Praha – Česko prý nestihne z evropských dotací na životní prostředí vyčerpat zhruba 20 miliard korun. V pořadu Partie televize Prima to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Původně prý hrozilo, že se nestihne vyčerpat 30 miliard: „Já doufám, že to stáhneme třeba o těch deset miliard, ale už to bude malý zázrak,“ dodal ministr. Celkem mohla ČR v tomto programovém období vyčerpat pět miliard eur (skoro 140 mld Kč).

Ministerstvo chce ztrátu snížit podporou rychlých projektů, které nevyžadují například stavební přípravu. Brabec zmínil zateplování budov nebo podporu pro odpadové hospodářství, kde evropské peníze můžou směřovat například na techniku na likvidaci odpadů, sběrné dvory nebo kontejnery.  

„Impotencí minulých vlád, neschopností peníze efektivně čerpat jsme dneska jasně v pozici, kdy výrazně, možná 20 miliard, a to děláme všechno, co můžeme, abychom ty peníze zachránili, nevyčerpáme,“ řekl ministr. Peníze na ekologické projekty jsou v nynějším dotačním období k dispozici do konce příštího roku, reálně je přitom v současnosti vyčerpáno asi 70 miliard korun.