Ceny pro pomáhající si rozdělili zachránce botanické zahrady i vojáci

Praha – V pražském Národním divadle se děkovalo mecenášům, dobrovolníkům a pořadatelům kulturních a charitativních akcí. Dostali za své činy ceny Ď. Porota vybírala z více než 300 nominovaných. Grand prix nakonec získal Jiří Šindelář, který od roku 2005 pracuje na obnově botanické zahrady v Bečově nad Teplou.

Velkou cenu Ď získal zachránce historické botanické zahrady (zdroj: ČT24)

Jiří Šindelář bezmála celou dekádu věnoval obnově zpustlé botanické zahrady. Spolu s dobrovolníky pracuje na devíti hektarech unikátního areálu z 20. let, kterému chyběla řádná údržba od konce 2. světové války. „Po roce 1945 zahrada, která byla před druhou světovou válkou zvaná druhé Průhonice, celá zanikla, protože došlo k odsunu obyvatelstva. Do roku 2005 totálně pustla a my jsme se rozhodli s partou nadšenců pro její záchranu,“ shrnul Jiří Šindelář. Podle pořadatele cen Ď Richarda Langera bylo třeba obzvlášť ocenit záchranu zapomenutého bečovského skvostu pro budoucí generace, „které by nevěděly, že jim schází“.

Další ceny za pomoc či finanční podporu dostali Anna Světlá, která dobrovolně pomáhá v domově seniorů v Novém Strašecí, firma Tango Havlíčkův Brod za práci na projektu Daruj hračku s Českým rozhlasem nebo vojáci 24. základny dopravního letectva, kteří dopravili do Mongolska dvanáct koní Převalského odchovaných pražskou ZOO.

Pořadatel cen Ď Richard Langer o jejich názvu:

„Je to založené na slově Ď: Děkuji ti, tak ti Ď. Rozhoduje se srdcem, to je jediné kritérium – srdce, cit, dlouhodobost pomoci, výjimečnost. Možná i to, jak příběh oceněného dokáže inspirovat okolní svět.“