Chládek proti „prázdninovým výpovědím“: Šetřit se má jinde

Praha – Smlouvy na dobu určitou s učiteli se budou muset uzavírat minimálně na 12 měsíců, plánuje ministerstvo školství. Po jednání s odbory to řekl šéf resortu Marcel Chládek, který tak chce zabránit propouštění kantorů na prázdniny. Velké množství učitelů se přes léto ocitne na Úřadech práce, případně nezvládají platit včas hypotéky a jiné závazky.

„Pedagogický pracovník, který bude mít pracovní poměr na dobu určitou, musí mít smlouvu nejméně na dvanáct kalendářních měsíců,“ prohlásil Chládek. Příslušný paragraf by mohl být součástí novelizace Zákoníku práce nebo by mohl být zakotven v zákoně o pedagogických pracovnících. „Účinné by toto opatření mělo být od 1. července 2015,“ řekl ministr.

Současná praxe je taková, že řadě učitelů končí v červnu smlouva na dobu určitou, přes léto si hledají brigádu či se hlásí na úřadu práce a následně s nimi škola smlouvu znovu obnoví na začátku školního roku. „Tato praktika je vůči učitelům neseriózní. Ředitelé dostávají prostředky na plat těchto učitelů a výmluva, že prostředků je málo, by se neměla řešit tímto způsobem,“ podotkl Chládek.

V létě jsou na podpoře stovky učitelů

Ministerstvo ani školské odbory nemají konkrétní čísla, kolik učitelů je zaměstnáváno jen na období školního roku. Sami pedagogové se nechtějí svěřovat kvůli obavě o práci, uvedl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Podle loňské statistiky prý ale žilo o prázdninách z podpory v nezaměstnanosti téměř 2 300 učitelů.

Ministr také připomněl, že učitel se dva letní měsíce připravuje na následující výuku a nejedná se tedy čistě o rekreaci. Místo ministerských metodických pokynů na adresu ředitelů by nyní mělo přijít konkrétní zákonné omezení. „Musí to mít závazný charakter a musí z toho vyplynout zodpovědnost ředitelů,“ upozornil Chládek. Pokud by některý z ředitelů svým zaměstnancům řetězil desetiměsíční smlouvy s pauzou na prázdniny i poté, co začne nová právní úprava platit, mohlo by ho to stát funkci, doplnil ministr.

Brífink ministra školství Marcela Chládka (zdroj: ČT24)