Do Česka míří vietnamští policisté, aby bojovali proti drogové mafii

Praha – Vietnamští policisté by v budoucnu mohli pomáhat českým kolegům v boji s drogovou kriminalitou. Dohodl se na tom dnes ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se svým vietnamským protějškem Nguyen Thai Binhem. Do Česka kromě ochránců zákona během měsíce dorazí i vietnamští právníci.

Jednání s vietnamským ministrem vnitra Chovanec označil za dobré a konkrétní. První dohoda, kterou spolu uzavřou, bude o policejní spolupráci a výměně informací v rámci tajných služeb. Druhá se pak týká výměny vězňů, aby si odpykávali své tresty v zemi původu. „Jsou to dva právní dokumenty, které budeme připravovat tak, abychom je mohli podepsat letos na podzim,“ podotkl Chovanec. „Připravuje se smlouva o výkonu trestu ve Vietnamu pro Vietnamce, kteří spáchají trestný čin v ČR,“ dodal ministr.

Vietnamské policisty v rámci dohody čeká tříměsíční stáž, během níž se budou snažit proniknout mezi drogové gangy. „Stát v tomto zaspal, vidíme jen špičku ledovce,“ prohlásil Chovanec. Policejní prezident Tomáš Tuhý uvedl, že je to začátek spolupráce. Vietnamští policisté se pokusí na území Česka vytvořit „jakýsi kanál“ mezi Čechy a vietnamskou komunitou.

  • Milan Chovanec: „Potřebujeme policisty, aby se orientovali v prostředí vietnamské komunity, abychom pochopili mentalitu těchto zločinců. Nemáme žádné agenty, kteří jsou rodilými mluvčími ve vietnamštině, a téměř žádné informace.“

Do skupin vietnamských výrobců drog lze proniknout velmi obtížně

Podle Chovance lze do skupin vietnamských výrobců proniknout jen velmi složitě a je nutná mezinárodní spolupráce. Výroba pervitinu a marihuany ve velkém se týká podle policie v posledních letech hlavně českoněmeckého pohraničí, kde již kvůli tomu pracují specializované skupiny policistů.

Šéf vietnamského vnitra pozval na oplátku Chovance na podzim do Vietnamu, aby podepsali další dohody. „Co nejdříve zašleme do České republiky expertní skupiny, abychom přispěli k boji proti mafii ve vietnamské komunitě,“ uvedl vietnamský ministr.

Vietnamský ministr veřejné bezpečnosti Tran Dai Quang uvedl, že jeho krajané v Česku většinou legálně pracují a podnikají, přičemž kriminalita se prý týká jen hrstky z nich. „Bohužel se podílí na výrobě i na distribuci návykových látek,“ řekl. Podle chystané dohody by si Vietnamec pravomocně odsouzený v ČR odpykal trest stanovený českým soudem ve své vlasti. Ministr dodal, že ve Vietnamu se drogová kriminalita považuje za zvlášť závažný zločin, za který hrozí až trest smrti.

Jinřich Vobořil, protidrogový koordinátor:

„To podstatné, co se musí stát, není jen policejní a celní práce, ale vrhnout prostředky včetně financí do masivnější prevence a včasné detekce prvouživatelů, kteří jsou “infekční„ tím, že na sebe jako snowball nabalují další uživatele.“

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila ale není podíl Vietnamců na drogové kriminalitě tak velký, jak by se mohlo zdát. „Spíš je to problém mezistátní, protože největší část výroby jde do Německa, a dlouhodobě tady existuje napětí mezi sousedním Bavorskem a Saskem,“ upozornil Vobořil. Tato skupina také dlouhodobě pěstuje konopí s vysokým podílem THC a má po celé Evropě dobře organizovanou síť prodejen.

TK Milana Chovance po jednání s vietnamským ministrem vnitra Nguyen Thai Binhem (zdroj: ČT24)