Církevní školy by měly přijít o dotaci na provoz

Praha - Církevní školy by za dva roky, tedy od začátku školního roku 2016/2017, měly přijít o státní dotaci na provozní náklady. Podle ministerstva školství totiž církve v rámci restitucí získaly peníze na to, aby jako zřizovatel mohly tyto náklady hradit samy. Sekretář České biskupské konference Tomáš Holub vyjádřil svůj nesouhlas s omezením dotací.

Církevní školy by měly přijít o dotaci na provoz (zdroj: ČT24)

Stát prostřednictvím ministerstva školství všem školám poskytuje příspěvek na žáka. Náklady na provoz hradí zřizovatel, což jsou u státních škol obce a kraje. V případě církevních škol plnil roli zřizovatele stát prostřednictvím ministerstva, které jim posílalo peníze na provoz. Církve totiž před vypořádáním majetkových vztahů neměly peníze na to, aby školy financovaly samy.

To se však přijetím zákona o církevních restitucích změnilo, proto se připravuje změna. „Ministerstvo školství dlouhodobě tvrdí bez ohledu na to, kdo resort vedl, že v případě financování církevních škol dojde ke změně v okamžiku majetkového vyrovnání s církvemi,“ uvedlo ministerstvo.

O příspěvek by měly přijít i soukromé školy

Se změnou financování počítá připravovaná novela zákona o poskytování dotací soukromým školám, která k nim nově zahrne i školy církevní. Připravovaná novela se dotkne i soukromých škol, které v některých případech mohou rovněž dostat finanční příspěvek na provoz. Výdaje na ně budou omezeny o rok dříve než u škol církevních, tedy od 1. září 2015. Podle ministerstva se jedná o sjednocení podmínek pro všechny typy škol.

Církve podle Holuba nesouhlasí s omezením dotací mimo jiné kvůli tomu, že se církevní školy starají také o děti ze sociálně slabých rodin nebo handicapované. „Církve neposkytují – na rozdíl od soukromých škol – vzdělání jen vybraným skupinám, pan ministr sám navštívil několik škol, které jsou pro ty nejchudší… kdyby tyto školy zřizoval stát, tak ho budou stát mnohem více,“ domnívá se Holub. 

Církevní školy tvoří aktuálně 1,3 procenta z celkového počtu škol. Mateřských a základních je po dvaačtyřiceti, středních škol církev provozuje 37 a vyšších odborných škol 12, vyplývá z ministerských statistik. Celkem je v Česku přes 10.000 škol od předškolního po vyšší odborné vzdělání.