Zbraňová amnestie plní policejní služebny střelivem i granáty

Praha - Češi odevzdali za první dva týdny zbraňové amnestie napříč celou republikou 257 kusů zbraní, mezi nimi historické i nebezpečné exempláře. Pyrotechnik v Ostravě likvidoval dokonce leteckou pumu z druhé světové války. Zbraně a střelivo mohou Češi beztrestně odevzdávat do konce roku. Stejně jako si požádat o vydání dokladů, které jim ke zbrani chybí.

V metropoli se k policistům například dostala signální pistole, která na sobě nesla stále patrný miniaturní znak říšské orlice. „Z těchto insignií je jednoznačně zřejmé, že se jedná o zbraň využívanou německými jednotkami za druhé světové války,“ vysvětlil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. 

I další odevzdaný kus měl spojení s nacistickým Německem. „Nejvzácnější kousek na úřadovně je pistole Walther, která pochází z let 1939 až 1945 a používaly ji jednotky Wermachtu, pro které byla prioritně vyráběna,“ dodal Hulan. 

Vůbec nejaktivnější byli zatím lidé v Jihomoravském a Středočeském kraji - tam už odevzdali víc než třicítku zbraní. Naopak nejmenší záchyt má zatím Kraj Vysočina a pak Karlovarský. Ne vždy jde jen o sběratelské kousky. „Dvě starší ženy přinesly na obvodní oddělení nevybuchlou munici, leteckou pumu,“ přiblížila mluvčí ostravské policie Daniela Vlčková.

Události: Zbraňová amnestie (zdroj: ČT24)

Granáty raději na služebnu nenosit

Na plzeňskou služebnu pak 91letý senior přinesl ruční obranný granát. „Policistům jej předal ze své příruční tašky, tzv. ledvinky,“ doplnila mluvčí plzeňské policie Jana Tomková. Policisté proto lidi prosí, aby u podobně nebezpečných věcí byli opatrní a nenosili je policistům. Raději mají zavolat na linku 158, předmět pak přijede zajistit policejní pyrotechnik. 

Ovšem větší nápor, co se týká počtu odevzdaných zbraní, čeká policie až po prázdninách. Při minulé amnestii, která se konala v roce 2009, lidé přinesli necelých osm tisíc zbraní. 

Odevzdaná munice a granáty
Zdroj: ČT24