Rekordní odškodnění: Za zpackaný porod získá rodina 20 milionů

Praha – Fakultní nemocnice Královské Vinohrady se vyhnula soudně nařízenému vyplacení 30 milionů za pokažený porod s těžkými následky. S rodinou postiženého chlapce se dohodla mimosoudně. Zaplatí tak zhruba o deset milionů méně, prozradil dnes bez dalších podrobností ředitel nemocnice Marek Zeman. I tak jde o zatím nejvyšší odškodnění, které kdy muselo jednorázově uhradit zdravotnické zařízení v ČR.

Obě strany ještě musí dohodu stvrdit oficiálním podpisem, dodal šéf nemocnice. Kdy bude částka skutečně vyplacena, záleží podle něj především na pojišťovně, mělo by to být „v horizontu dnů“ po podpisu smlouvy. Z dlužné částky uhradí nemocnice pět procent, zbytek zaplatí pojišťovna. Do této doby nejvyšší odškodnění, které muselo uhradit zdravotnické zařízení, se blížilo 18 milionům, doplnil ředitel. Odškodnění podle něho vzrůstají i vzhledem ke změnám občanského zákoníku.

Chlapec se narodil ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v roce 2009, po plánovaném porodu je slepý, hluchý a zcela závislý na celodenní péči druhých. Rodiče ho krmí pomocí břišní sondy. Předchozí odškodnění stanovené soudem se skládá zhruba ze čtyř milionů bolestného a z více než 26 milionů, které žádala rodina jako náhradu za ztížení synova společenského uplatnění. 

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
Zdroj: ČT24/Adéla Pobořilová

Soud se již dříve zabýval trestní odpovědností lékaře. Podle obžaloby nereagoval na záznamy, které měřily ozvy plodu a naznačovaly komplikace. Tím údajně spáchal těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a porušil své povinnosti. Soud ale loni v březnu lékaře osvobodil, neprokázalo se, že skutek spáchal. Dítě vytáhla kleštěmi jiná lékařka, podle revizního posudku ale měla jednat důrazněji - rozhodnout dříve o tom, že dítě je třeba přivést na svět buď císařským řezem, nebo vytáhnout kleštěmi. „Samozřejmě s dotyčnými zaměstnanci jsme už dávno rozvázali pracovní poměr. To jsme udělali jako jedno z prvních opatření. Podobný případ by se už neměl opakovat,“ ujistil ředitel.

Rekordní odškodné za nemocniční chyby:

Dosud nejvíce, 18 milionů korun, přiznal Krajský soud v Plzni v dubnu 2008 ochrnuté matce dvou dětí z Horního Slavkova na Sokolovsku. V sokolovské nemocnici jí v roce 2003 lékaři vstříkli kontrastní látku, na kterou byla zřejmě alergická. Upadla do komatu a je ochrnutá. Sumu zaplatil kraj. V roce 2007 pak Prostějovská nemocnice zaplatila odškodné 16,5 milionu korun manželům z Prostějovska za pozdní resuscitaci jejich syna. Novorozenému chlapci se na čas zastavilo srdce, přestal dýchat a utrpěl nevratné poškození mozku.