Slunečné počasí svádí řidiče k riskování i nepozornosti

Praha – Řidiči za teplého počasí a prudkého slunce nepřiměřeně riskují, jak ukázala dopravní akce na rozhraní Ústeckého a Karlovarského kraje. Dokládají to i statistiky: letní měsíce bývají každoročně na silnicích nejtragičtější. Policie proto řidičům doporučuje, aby si během léta dávali pozor zejména na únavu spojenou s teplým počasím a silným sluncem. Vzít v úvahu by měli i silnější intenzitu provozu se svátečními řidiči a zvýšeným pohybem motorkářů, chodců a cyklistů.

Slunečné počasí s dobrou viditelností podle policistů svádí k riskování. Na druhou stranu ale i rychle unavuje. „Čím lepší počasí, tím těžší nehoda, těžké následky,“ varuje vedoucí dopravní policie v Lounech Jiří Král. Podle policistů jsou za teplého počasí řidiči i netrpěliví, často se snaží předjíždět v kolonách a podobně.

Od začátku července zemřelo na silnicích 36 lidí, minulé roky bylo při nehodách až o třetinu víc mrtvých než po zbytek roku. Během druhého prázdninového víkendu přišlo na českých silnicích o život sedm lidí, navzdory posílenému počtu policejních hlídek v terénu. V několika případech šlo o motorkáře. Tragická bilance se tak vyrovnala prvnímu prázdninovému víkendu, kdy rovněž zemřelo sedm lidí.

Policisté radí používat auta s klimatizací, vždy mít sluneční brýle a, aby řidič udržel pozornost, mít zapnuté alespoň rádio. „Já bych si s tím rádiem třeba i zpíval,“ doporučuje šéf krajské dopravní policie Jiří Ušák.

Slunečné počasí svádí řidiče k riskování i k nepozornosti (zdroj: ČT24)