Velvyslancem USA v ČR bude Schapiro, potvrdil Senát

Washington - Senát Spojených států dnes potvrdil návrh prezidenta Baracka Obamy, aby se novým americkým velvyslancem v Česku stal právník s českými kořeny Andrew Schapiro. Stejně jako současný velvyslanec Norman Eisen má Schapiro k Obamovi blízko – v 80. letech byl jeho spolužákem při studiu práv na Harvardově univerzitě. Schapiro také vydatně pomáhal s financováním Obamovy předvolební kampaně, na kterou během let údajně získal statisíce dolarů. Eisen opustí Česko v srpnu.

Schapira na funkci nového amerického velvyslance v ČR navrhl Obama v březnu. V květnu Schapiro absolvoval potvrzovací slyšení ve výboru pro zahraniční vztahy amerického Senátu. Ve své řeči se tehdy hlásil ke svým předkům v bývalém Československu, kteří čelili nacistickému útlaku.

Nominovaný nový ambasador v květnu před senátory ocenil, že „v této kritické době je Česká republika věrný, významný spojenec (USA) v srdci Evropy“. Spojené státy mají podle něj úzký vztah s ČR ve třech klíčových oblastech: společné bezpečnosti, společné prosperitě a společných hodnotách.

Schapiro označil Česko za aktivního člena NATO, Evropské unie a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Zvlášť ocenil bývalé a současné působení českých vojáků na Balkánu, v Afghánistánu, v Mali i v dalších místech válečných konfliktů. Zároveň pochválil Prahu i za její postoje kolem ukrajinské krize. Schapiro naopak ve svém květnovém vystoupení kritizoval skutečnost, že český vojenský rozpočet představuje jen málo přes procento HDP, čímž Česko podle něj zaostává za cíli NATO a mnohými evropskými spojenci. Změnit to je pro nastupujícího velvyslance prioritou.

Andrew Schapiro
Zdroj: ČT24

Schapiro je uznávaným obhájcem v kauzách takzvané kriminality bílých límečků. Zaměřuje se na případy sporných transakcí s cennými papíry, spory o duševní vlastnictví a složité obchodněprávní případy. Proslavil se úspěšným zastupováním firmy Google a její dceřiné společnosti YouTube ve sporu o autorská práva s firmou Viacom, která Google zažalovala za údajné porušení autorských práv k tisícům obrazových záznamů. Úspěšně obhajoval i burzovního makléře Roberta Scavoneho, obžalovaného z akciového podvodu se škodou ve výši 19 milionů dolarů.

Schapirova matka Raya Czerner Schapirová pochází z Prahy, odkud v roce 1939 prchla před nacisty. Schapiro vystudoval historii na Yaleově univerzitě (1981–1985), filozofii, politiku a ekonomiku na Oxfordské univerzitě (1985–87) a práva na Harvardově univerzitě (1987–1990). Počátkem 90. let pracoval jako koncipient u slavného soudce amerického Nejvyššího soudu Harryho Blackmunna. Nyní je partnerem v mezinárodní právnické firmě Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan a je zařazen na seznam nejlepších amerických právníků.