Exprimátor Bém chce řídit protidrogovou politiku EU

Praha - Bývalý pražský primátor Pavel Bém usiluje o místo ředitele Evropského monitorovacího střediska drog a drogových závislostí (EMCDDA) se sídlem v Lisabonu. Napsaly to Lidové noviny. Bém úspěšně prošel prvním výběrovým kolem a dostal se mezi pětici kandidátů, z nichž nový protidrogový koordinátor vzejde. V následujících měsících se odehrají ještě čtyři výběrová kola.

„Ano, postupuji dál. Je to začátek dlouhé cesty,“ potvrdil informaci Bém. „Centrum v Lisabonu je nesmírně významná instituce pro náš obor v Evropě, která nemá hranice. Navíc Česká republika je neúspěšná v obsazování zahraničních postů a já jsem se rozhodl pokusit alespoň o částečnou nápravu,“ dodal.

Bývalý primátor za ODS je veřejnosti znám i jako Mazánek z policejních odposlechů jeho přítele, politického podnikatele Romana Janouška. A hlavně „proslul“ jako politik, během jehož působení v čele pražské radnice započaly největší klientelistické kauzy Prahy, jako třeba Opencard či předražená výstavba tunelu Blanka.

Před vstupem do politiky se výrazně zapsal právě jako odborník na drogové závislosti. Stál u zrodu prvního Kontaktního centra pro drogově závislé v 90. letech a vytvořil také první strategii protidrogové politiky porevolučního Česka.

Bém, kterého loňské volby připravily o místo ve sněmovně a vzápětí se přihlásil do konkurzu na šéfa EMCDDA, by v případě úspěšné kandidatury spravoval úřad o 100 zaměstnancích, s rozpočtem 16 milionů eur (asi 420 milionů korun). Jeho plat by podle Lidových novin přesahoval 13 000 eur (350 000 korun) měsíčně.