TI kritizuje šéfa Homolky – nemocnici nezbavil problematických dcer

Praha – Ředitel nemocnice Na Homolce Michal Šetlík se podle Transparency International nepokusil zbavit zařízení dceřiných firem, ve kterých se ztrácely peníze. TI míní, že měl Šetlík všechny dceřinné firmy zrušit. Především ale nevládní organizace kritizuje jeho postup při ministerské kontrole v nemocnici, které údajně neposkytl všechny podklady, auditoři tak nemohli plně prověřit její hospodaření. Šetlík tvrzení TI ale odmítl a ministerstvo potvrdilo, že nemocnice s ním na kontrole spolupracuje.

Michal Šetlík požádal ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, aby vypsal výběrové řízení na ředitele nemocnice Na Homolce, očekává přitom, že bude potvrzen ve funkci. Ministra ale oslovila také Transparency International, podle které by mělo vzít ministerstvo v úvahu okolnosti, které provázely Šetlíkovo dosavadní působení v čele Homolky. Transparency International se nelíbí, že Šetlík ponechal některé dceřiné společnosti nemocnice Na Homolce, kvůli kterým skončil ve vazbě jeho předchůdce Vladimír Dbalý, ačkoli organizace připustila, že těch nejproblematičtějších nemocnici zbavil.

Za zásadní problém považuje organizace nevydání některých podkladů při ministerské kontrole. „Vedení nemocnice, reprezentované MUDr. Šetlíkem, odmítalo předat kontrolní skupině některé podklady,“ uvedl ředitel TI David Ondráčka. Ministerstvo tak nemohlo prověřit hospodaření dceřiných firem. Šetlík si svůj postup nechal potvrdit stanoviskem externí advokátní kanceláře. To však označil právník TI Petr Leyer za absurdní. „Není možné, aby ředitel podřízené organizace odmítal spolupracovat s kontrolou, kterou provádí zřizovatel této organizace a v podstatě jeho nadřízený,“ podotkl Leyer.

Podle současného ředitele Nemocnice Na Homolce Michala Šetlíka jsou informace o tom, že odmítl předat kontrolní skupině Ministerstva zdravotnictví některé podklady, nepravdivé. „Považuji je za účelové a záměrně směřované na dobu, kdy probíhá výběrové řízení na místo ředitele nemocnice Na Homolce, do nějž jsem se přihlásil,“ podotkl. Šetlík označil kontrolu za účelově zaměřenou a její závěry za nesmyslné a neadekvátní. Podle něj spojuje fakta z období předchozího vedení s vedením současným.

V nemocnici Na Homolce zasahovala koncem června policie. Skupinu lidí včetně bývalého ředitele Dbalého a jeho někdejšího náměstka Michala Toběrného obvnila ze zmanipulování soutěže na nákup chorobopisů. Zakázku nemocnice podle policie nevýhodně přidělila firmě, kterou obvinění založili. Jejím prostřednictvím potom měli z Homolky vyvádět peníze.

TI: Systém nebyl zcela odstraněn, dceřiné firmy fungují dále (zdroj: ČT24)