Krádeže elektřiny: Ročně se nelegálně připojí asi 14 tisíc lidí

Praha – Velcí distributoři elektřiny se potýkají s krádežemi energií, z rozvodných sítí se pokusí proud nelegálně odebrat asi 14 tisíc lidí ročně. S většinou z nich se snaží firmy domluvit, stovky případů ale řeší policie. K podobné krádeži energie teď došlo třeba v ústeckých Trmicích, kde byl do elektrické sítě nelegálně připojený celý činžovní dům. Distributor elektřiny kvůli tomu za dva roky přišel o milion korun.

Nelegální odběr může být hazard se zdravím (zdroj: ČT24)

Pracovníci elektrárenských společností se setkávají jak s primitivními způsoby připojení do sítě, tak s velmi promyšlenými. „Praktiky pachatelů jsou čím dál sofistikovanější - dají se rozdělit do dvou skupin. V jedné dochází k napojení elektřiny ještě před měřením, ve druhé je tvrdý zásah přímo do měřicího zařízení,“ vysvětluje mluvčí ČEZu Soňa Holingerová.  

Dříve bylo nejčastějším způsobem krádeže přetáčení elektroměrů. To je však možné jen u starých a dnes nepoužívaných přístrojů – ty nové už tento trik neumožňují. Teď už zloději využívají spíše důmyslných přípojek ukrytých pod zemí. Distributoři elektřiny ovšem varují, že takovýto zásah většinou bývá hazard se zdravím. Zloději se totiž často připojují na kabel, který je pod napětím.  

Pokud kontroloři nelegální přípojky objeví, snaží se s majiteli domluvit a požadují od něj náhradu škody. Za rok tak třeba PRE v hlavním městě zpětně vybere až třicet milionů korun. Pokud majitel černé přípojky nespolupracuje, řeší případ policie. Ročně je tak z krádeže energie obviněno zhruba sedm set lidí.