Napadení záchranáři by mohli dostávat až statisíce na odměnách

Praha – Zdravotníci, které ve službě napadl agresivní útočník, musejí v současnosti odškodnění vymáhat soudně přímo od něj. Někteří krajští ředitelé záchranných služeb dlouhodobě požadují, aby také záchranáři požívali status veřejného činitele, zákonné sankce při napadení takové osoby jsou totiž mnohem přísnější. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se ale chystá k jinému kroku – pro napadené záchranáře chce zavést mimořádné odměny. V závažných případech by dosahovaly až statisícových částek.

„Chystáme nařízení vlády, které by umožnilo přiznat záchranáři odměnu za mimořádný výkon. Rádi bychom, aby se to v případech například těžkých zranění s trvalými následky pohybovalo ve statisících,“ řekla České televizi mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Pokud návrhu kývne vláda, na nové odškodné by měli mít napadení zdravotníci nárok nejpozději po Novém roce.

Asociace záchranných služeb se chystá za ministrem Němečkem s novou žádostí o prosazení statusu veřejného činitele pro zdravotníky. „Když ho mohou mít myslivci, tak si myslím, že záchranná služba by ho měla mít stoprocentně,“ tvrdí ředitel Středočeských záchranářů Martin Houdek. Ministerstvo zdravotnictví ale změnu nepodporuje.

Počty vážných napadení záchranářů sice meziročně nerostou, drobných potyček a slovních útoků ale podle nich přibylo. S agresí ze strany lidí pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek se zdravotníci setkávají běžně. „Pokud víme, že jde o rizikovou oblast nebo tam situačně hrozí napadení, žádáme při výjezdu o asistenci policii,“ popisuje ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Vladimír Hadač.

Záchranáři po útoku agresora by měli dostávat odškodné (zdroj: ČT24)