Ministři dostanou 16 miliard navíc, Babiš slibuje nezměněný schodek

Praha – Ministerstva budou v příštím roce hospodařit celkem s 16 miliardami korun navíc. Hlavy resortů, kterým peníze chyběly nejvíce, se na tom dohodly s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Ten přitom zdůraznil, že i když se rozpočty ministerstev zvýší, schodek nového rozpočtu zůstane na sto miliardách. Babiš v těchto dnech jedná s ministry o jejich hospodaření v roce 2015. Dnes projednával rozpočet s ministry školství, vnitra či dopravy. Ministru školství Marcelu Chládkovi (ČSSD) se povedlo pro svůj resort vyjednat přes čtyři miliardy navíc oproti rozpočtu letošnímu, který dělá na výdaje necelých 125 miliard. Téměř miliardu navíc dostane také doprava, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) má naději na navýšení o 2,5 miliardy, Babiš od něj však nejprve požaduje některé úspory. Jednání o zvýšení rozpočtů ale ještě neskončila.

Výdaje státního rozpočtu by se podle Andreje Babiše i přes požadavky jednotlivých ministerstev neměly v příštím roce zvýšit. Celková výše požadavků je 16 miliard korun. Deficit rozpočtu má tedy díky lepšímu výběru daní a peněz ze státních firem i nadále zůstat 100 miliard korun. „Vidím obrovský potenciál v zefektivnění státní pokladny a zapojení dalších státních institucí do celkového řízení likvidity státu, kdy jsme de facto dobrým investováním vydělali asi 147 milionů korun,“ uvedl Babiš.

Školství dostane pětimiliardový bonus – věda možná ještě více

Chládek přišel za svým vládním kolegou v čele státní pokladny s požadavkem o navýšení rozpočtu pro školství o více než pět miliard. „Jsem polospokojen,“ uvedl po jednání ministr školství. Zhruba 2,2 miliardy má jít na výplaty - v důsledku navýšení peněz by si o pětistovku polepšili nepedagogičtí pracovníci. Z pedagogů by se 300 korun navíc objevilo na páskách začínajících učitelů a 800 korun navíc by měli dostat učitelé s dlouhou praxí.

Hůře však dopadl ministr školství s některými dalšími požadavky. Miliardu požadoval na vyšší počet žáků v prvních třídách, uspěl jen částečně a dostane 400 milionů. „Zbytek budeme muset dohledat v našem rozpočtu,“ poznamenal Marcel Chládek. K tomu dostane školství stamiliony na pomůcky či psychology a asistenty do škol.

Andrej Babiš v minulém týdnu slíbil, že dá navíc ještě 900 milionů korun na výzkum. O dodatečných penězích přitom chtějí na ministerstvu financí jednat zástupci Akademie věd a Technologické agentury. Chtějí celkem přidat čtvrt miliardy. Že by bylo možné přidat jim v rámci slíbeného devítisetmilionového balíku však pochybuje vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace, protože o peníze žádají i grantová agentura a zřejmě také univerzity. „Myslím, že by bylo potřeba rozpočet zvýšit kolem 1,5 miliardy, to opravdu systém potřebuje,“ uvedla předsedkyně Technologické agentury Rut Bízková. Téměř miliardové posílení vědy nepovažuje za dostatečné ani vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Minulý týden po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) uvedl, že peníze mohou chybět v investicích a může vznikat vnitřní dluh.

Chovanec dohodl navýšení o 2,5 miliardy, musí však splnit podmínky

Navýšení o zhruba 2,5 milardy se snažil domluvit také ministr vnitra Milan Chovanec a podle svých slov uspěl také. „My jsme přišli s nějakou pozicí a tuto pozici jsme obhájili,“ řekl po jednání s upřesněním, že Babiš jeho požadavky vyslyšel stoprocentně. Ministr financí má však pro uvolnění dodatečných miliard podmínky, které se týkají úspor nebo prodeje nepotřebného majetku ministerstva vnitra. „Myslíme, že jsme schopni všem požadavků pana Babiše dostát,“ zdůraznil Chovanec.

Babiš s Chovancem budou o zvýšení rozpočtu ministerstva vnitra ještě jednou jednat v průběhu srpna, kdy upřesní, kam přesně finanční prostředky poputují. „Bavíme se stále o tom, že by policistům a hasičům měla být navrácena část peněz, která jim byla odebrána,“ zmínil Chovanec ještě před jednáním své priority. Na platy by mělo jít asi 550 milionů korun, zbytek vyjednaných peněz by si přál uplatnit na investice nezbytně nutné k zajištění bezpečnosti. V příštím roce by policisté a hasiči měli pocítit nárůst platu o 5 procent, v roce 2016 o další 3 procenta, plánuje Chovanec.

Válková vyjednala 1,5 miliardy, na platy ve vězení to nestačí

Ministryně spravedlnosti Helena Válková šla požádat Andreje Babiše o peníze, díky kterým by mohla přidat vězeňským a soudním dozorcům. „Chci, aby střední management a řadoví zaměstnanci měli platy srovnatelné s ostatními ozbrojenými složkami. Jde nám o to, abychom měli bezpečnost ve věznicích,“ uvedla ministryně. Babiš jí přislíbil 1,5 miliardy, což ovšem podle Válkové na zvýšení všech platů nestačí. V původním návrhu rozpočtu totiž právě takovou částku spravedlnost ztratila, a tak ani s dodatečnou půldruhou miliardou nebude mít více. „Podařilo se nám aspoň něco. To znamená, že se navrátily ty škrtnuté prostředky, o které se měl snížit rozpočet,“ uvedla Válková.

Z vyjednaných peněz by mohly vzrůst platy alespoň ve vězeňské službě. Válková to označila za „vysoce pravděpodobné“. Na pracovníky u soudů se ale patrně nedostane. S Babišem ovšem chce ministryně spravedlnosti jednat ještě jednou.

Kraje budou mít více na vlaky, státní příspěvek se zvýší

Téměř miliardu navíc dostane i ministerstvo dopravy. Zhruba polovina částky však půjde dále do krajských rozpočtů jako inflační doložka v rámci příspěvku na objednávku regionálních vlaků. Mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold upozornil, že původně hrozilo dokonce snížení příspěvku o půl miliardy. Nakonec dostanou kraje totéž co letos plus inflaci.

Dalších 260 milionů jsou dotace na slevy pro žákovské jízdné a 150 milionů by mělo jít na dopravněsprávní agendy jako centrální registr vozidel a služby placené provozovatelům. K tomu dostane ministerstvo dopravy ještě 90 milionů na činnosti spojené s Evropskou vesmírnou agenturou.

„Odcházíme spokojeni, dohodli jsme se na těchto čtyřech položkách,“ řekl po jednání s Babišem ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Dodal, že s ministrem financí hovořil také o mzdách ve svém resortu a také o činnosti Drážního úřadu či Úřadu pro civilní letectví.

Kalousek: Vláda vyhazuje peníze

Babišovy přídavky pro ministry ihned kritizovala opozice. Exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pochybuje, že by zvýšené výdaje ministerstev nevedly k rychlejšímu zadlužování státu. „Vláda dělá přesný opak toho, co říká. Vláda říká, že šetří, a přitom vyhazuje peníze,“ kritizoval Kalousek dodatečné výdaje.