ČOI varuje: Pozor na chůvičku, mohlo by dojít k uškrcení

Praha - Česká obchodní inspekce varuje před používáním elektronické chůvičky od firmy Angelcare, která zároveň monitoruje pohyb a zvuk dítěte. Přístroj totiž nebyl na trh uveden jako zdravotnický prostředek, jeho funkce nebyla klinicky prokázána, a není proto vhodný jako prevence proti syndromu náhodného úmrtí. Rodiče, kteří si jí koupili, by prý navíc měli požadovat po výrobci kryty kabelů. V Evropě už se totiž dvě malé děti do kabelů zamotaly a uškrtily se.

„Důrazně varujeme, pokud si někdo tuto chůvičku pořídil, tak aby požadoval po výrobci krytky těchto kabelů. Kabely jsou volně položené a děti při pohybu, když spí, by se do nich mohly snadno zamotat,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Firma už ale loni toto opatření přijala, právě v důsledku dvou úmrtí: Malta totiž nahlásila výrobky do mezinárodního systému RAPEX. „Nerozumím tomu, proč se tato věc dostala na stůl České obchodní inspekce, protože my už od loňského roku tuto povinnost dobrovolně plníme,“ hájí se Radek Talaš z firmy, která chůvičky dováží. Navíc prý neví o jiném výrobci, který by do svých výrobků takové chrániče kabelů přikládal.

ČOI ale upozorňuje, že jsou výrobky určené k monitorování dechu konstruovány tak, že na případnou zástavu dechu dítěte a hrozící SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojence) dospělou osobu upozorní. Tyto výrobky však musí být uvedeny na trh jako zdravotnické prostředky a jejich funkčnost musí být prokázána klinickým hodnocením, k čemuž v případě výrobků Angelcare nedošlo.

Je prý nutné rozlišovat výrobky, které jsou pouhým pohybovým a zvukovým monitorem (monitorují pohyby dítěte a jedná se pouze o elektrické přístroje) a monitory dechu dítěte – zdravotnické prostředky.