Osvojit si dítě registrovaného partnera? Sněmovna nad změnou váhá

Praha - Pro to, aby gayové či lesby měli právo adoptovat dítě svého partnera, je podle červnového průzkumu CVVM 58 procent Čechů a Češek. Zákon to nyní registrovaným partnerům zakazuje. Skupina poslanců už proto připravila novelu, která by to měla změnit. Ve sněmovně se ale o návrh zřejmě ještě bude bojovat. Podle exkluzivního průzkumu, který mezi poslanci provedla Česká televize, by osvojení dítěte partnera stejného pohlaví podpořilo 76 zákonodárců, 46 ale bylo vysloveně proti. Velká část poslanců pak není rozhodnutá, ke komu se nakonec přikloní.

Poslanecký návrh počítá s tím, že by si žena či muž mohli osvojit dítě svého partnera, pokud má v rodném listu uvedeného jen jednoho rodiče nebo pokud jeho druhý rodič o dítě nepečuje a dá souhlas s osvojením dítěte. O adopci by rozhodoval soud. Pokud by dětem bylo víc než 12 let, museli by s osvojením také souhlasit. Adopce cizích dětí ale i nadále možná nebude.

Pod novelu se dosud podepsalo dvanáct poslankyň a poslanců z ANO, ČSSD, TOP 09 a KSČM. Je mezi nimi například předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) nebo místopředsedkyně Jaroslava Jermanová (ANO). „Důležité je, aby dítě vyrůstalo v lásce, ne v ústavu. Je jedno, jestli se dvěma tatínky nebo maminkami. Některé heterosexuální páry své dítě nejsou schopni zaopatřit,“ uvedla Jermanová.

Podle výsledků sčítání lidu z roku 2011 vyrůstalo v českých homosexuálních domácnostech přes devět stovek dětí. V rodinách registrovaných partnerů jich bylo téměř pět desítek, ostatní žily u „nesezdaných“ párů.

Měly by mít homosexuální páry možnost adoptovat dítě partnera/partnerky?

  • ANO: 76
  • NE: 46
  • SPÍŠE ANO: 2
  • SPÍŠE NE: 6
  • Nejednoznačná odpověď: 36

Na otázky odpovědělo 166 poslanců z celkových 200 členů dolní komory.

Vlastní děti vychovávají většinou lesbické páry. Gayové vidí svojí šanci na vlastní potomky v náhradní matce. V řadě evropských zemí je ale náhradní mateřství zcela zakázané. V některých státech USA nebo na Ukrajině se z něj naopak stal výnosný byznys. Kontakty na náhradní matky zprostředkovává například Surrogatefinder.com, kde má profil i 138 Češek.

Někteří gayové vidí šanci na děti v náhradní matce (zdroj: ČT24)

Potomky si díky náhradní matce pořídili i Jiří a Rasmus, kteří žijí ve Spojených státech. Společně vychovavají dvouletou Olivii a ročního Lukase. „Nejdřív jsme museli najít náhradní matku, potom dárkyni vajíčka, což byla anonymní slečna, a potom jsme museli najít kliniku, která to celé umožní,“ popisuje Jiří Ambrož cestu k vytouženým dětem. Biologicky má každé dítě jiného otce, v rodných listech jsou ale jako rodiče napsaní oba. Jen v kolonce matka je podle Jiřího napsáno rodič dvě a uvedeno jméno jeho manžela.  

Náhradní mateřství je v Česku na hraně zákona

České zákony využití náhradní matky nezakazují, ale také vůbec nezmiňují. Náhradní matku u nás využívají heterosexuální páry, kde žena nemůže vlastní děti odnosit. Ročně se v Česku tímto způsobem narodí desítky dětí. Nejstaršímu je dnes už 21 let. Případ, kdy by si takto pořídila dítě například single matka nebo homosexuální pár, přednosta Ústavu etiky 3. LF UK a katolický kněz Marek Vácha nezná. „Kliniky říkají, že to dělají důsledně pouze párům a jen ze zdravotních důvodů,“ řekl České televizi. Více o náhradních matkách si můžete přečíst zde.

Zatímco osvojit si dítě naše zákony gayům a lesbám neumožňují, vstupovat do pěstounské péče mohou: Náhradní rodiče hledali marně, teď je vychovávají dva tátové, natáčeli Reportéři ČT – více čtěte zde.