Církev připouští, že o hradní budovy může bojovat i soudně

Praha – Katolická církev zatím nechce slevit ze svých požadavků na restituce vybraných budov Pražského hradu. ČT už minulý týden informovala o tom, že chce církev získat celkem tři objekty – vedle Nového proboštství a Jiřského kláštera také Mladotův dům. Právě u třetího z nich ale Hrad zatím vystavil stopku. Vedle toho církev zatím neúspěšně usiluje také o soubor devíti staveb v blízkosti Svatovítské katedrály. Zástupci katolíků tvrdí, že se mohou v případě nedohody obrátit i na soud.

Restituce na Hradě: Církev nevylučuje soud (zdroj: ČT24)

Církev původně žádala o celkem devět budov - souvislou řadu domků ve Vikářské ulici, které se nacházejí hned vedle katedrály nebo dům s č.p. 31, který stojí hned na začátku Zlaté uličky. Zatím neuspěla ani s žádostí o získání Prašné věže, takzvané Mihulky nebo Kostela všech svatých. Stát je totiž loni v říjnu odmítl vydat. „Asi by se muselo postupovat nějakou právní cestou, aby se vyjasnilo, komu ty budovy vlastně patří… Může to být východisko i pro ryze právní soudní cestu,“ uvedl tajemník pražského arcibiskupa Milan badal.

Pokud by skupinu budov církev získala, vzápětí by ráda objekty vyměnila za zmiňované tři stavby, o které opravdu stojí. Proti tomu ale zčásti vystupuje prezident Miloš Zeman. „Já si nemyslím, že tato třetí budova (tj. Mladotův dům) by měla církvi patřit, v tom se asi s panem kardinálem lišíme,“ řekl ČT před několika dny.

Hrad je nicméně i na soudní spor připravený. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka ale v tuto chvíli nechce prozrazovat svůj postup. Sám Zeman navíc upozorňuje, že ostatní dvě žádané stavby budou pro církev spíše přítěží. „Vyžadují miliardové investice na opravy, na které stát prostě nemá. Církev by se měla veřejně zavázat, že tyto opravy uskuteční,“ tvrdí prezident směrem k Novému proboštství a Jiřskému klášteru.

Nové proboštství
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Mladotův dům slouží v současnosti hlavně jako galerie a také zázemí pro Svatovítskou katedrálu. Církev jej má v současnosti pronajatý – a to na 99 let. S kardinálem Dominikem Dukou by ohledně budov na Pražském hradě měl prezident jednat znovu v září.

Pražské arcibiskupství nicméně pořád doufá, že najde s prezidentem společný kompromis. Soudní dohru totiž bere jako nejzazší možnost. Jednání mezi státem a církví o hradních budovách trvá už tři čtvrtě roku.

„Právě podepsaným prohlášením končí soudní spor o katedrálu a některé další nemovitosti na Pražském hradě,“ prohlašoval někdejší prezident Václav Klaus, když v květnu 2010 podepisoval s kardinálem Dukou dohodu o spoluvlastnictví Katedrály svatého Víta. Tím měly původně všechny spory o hradní nemovitosti skončit.

I kdyby se zástupci obou stran se nakonec dohodli, poslední slovo bude mít vláda. Premiér Bohuslav Sobotka už se v minulosti nechal slyšet, že domy v areálu Pražského hradu by se církvi dávat neměly, protože Hrad „je symbolem české státnosti“. A k jeho postoji se přidal i ministr financí Andrej Babiš (ANO).