Platy ve zdravotnictví poprvé klesly, lékaři hlásí stovky hodin přesčasů

Praha - Platy lékařů a zdravotních sester vůbec poprvé v historii samostatného Česka klesly, jak vyplývá z čerstvých dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky. I proto zdravotníci chtějí, aby jim příští rok platy vzrostly alespoň o pět procent. Ministr zdravotnictví bude s odbory jednat příští týden a s růstem mezd počítá. Ovšem lékaři žádají dvojnásobek.

Například zdravotní sestry, které měsíčně pobírají základní plat 20 tisíc korun, by si příští rok mohly zhruba o tisícovku polepšit. S penězi navíc se spokojí, růst platů by však měl být podle mnohých z nich výraznější. „Když si vezmete okolní státy, Rakousko, Německo, tak práce zdravotních sester je daleko líp ohodnocená,“ říká zdravotní sestra z FN Královské Vinohrady Andrea Osmančíková. 

Odbory žádají zvýšení platů zdravotníků o pět procent. A ministr Svatopluk Němeček je k jejich požadavkům přístupný. „Je to varianta, o které jsem připraven jednat. Je tady zájem ministerstva přidat všem zaměstnancům ve zdravotnictví,“ říká šéf resortu. 

A aby peníze doputovaly opravdu ke všem zdravotníkům, chce ministerstvo zdravotnictví navýšit základní platové tarify. Zatímco zástupci zdravotních sester a dalších nelékařských povolání by byli s pětiprocentním růstem platů spokojení, doktoři chtějí přidat víc. Šéf lékařských odborů Martin Engel mluví minimálně o dvojnásobku. 

Loni přitom vůbec poprvé v historii Česka platy doktorů i zdravotních sester klesly. Třeba lékaři i sestry ve státních nemocnicích si pohoršili o víc než čtyři stovky měsíčně. Podle samotných zdravotníků za to můžou úspory, ke kterým musely nemocnice minulý rok přistoupit. „Bylo to vzhledem k minulým úhradovým vyhláškám, docházelo ke stagnaci, někde i ke snižování platu. Bohužel,“ vysvětluje Osmančíková. 

Platy ve zdravotnictví mají růst (zdroj: ČT24)

Lékařům přitom stát v roce 2011 po akci Děkujeme, odcházíme v memorandu slíbil, že v roce 2013 budou brát 1,5 až trojnásobek průměrného platu. Například pro chirurga Vladimíra Teplána by to znamenalo přes 70 tisíc korun měsíčně. Místo toho dosáhne na polovinu. Stát totiž nemocnicím slibované peníze neposlal. 

Příští rok by ale měly škrty v nemocnicích skončit. Zdravotnické odbory budou s ministrem Svatoplukem Němečkem jednat o zvýšení platů na konci srpna. O platových tabulkách pak vláda definitivně rozhodne na podzim. 

Pokud nakonec zdravotníci u ministra uspějí, měli by si polepšit o zmíněných pět procent, podobně jako policisti nebo hasiči. U těch je to v případě tříleté praxe a přepočteno na koruny přes tisíc měsíčně. Další státní zaměstnanci mají dostat 3,5 procenta navíc. Pro začínajícího učitele to znamená 300 korun, pro zkušeného 800 korun. 

Problém s přesčasy

Navíc lékaři v nemocnicích se řadí k nejlíp placeným veřejným zaměstnancům. Roli v tom ale hrají stovky přesčasových hodin, které ročně odslouží. Ty spolu s dalšími příplatky, odměnami a pohotovostmi tvoří zhruba polovinu jejich průměrného příjmu. 

Operační sál zlínské nemocnice
Zdroj: ČT24

Ministr Němeček proto nebude s odbory jednat jen o platech, ale i o přesčasech. V řadě nemocnic totiž mají zdravotníci už teď odpracováno přes 800 hodin navíc, podle zákona jich přitom mohou odsloužit maximálně 416 za celý rok. Od letošního ledna jim to nově přikazuje evropská legislativa. Ministerstvo připouští, že pro české lékaře je nereálné limity dodržet, protože v Česku lékaři chybějí. 

Příčiny jsou podle lékařů právě nízké platy a to, že je doktorů nedostatek. Možné následky ovšem přepracovaní lékaři a porušování zákonného limitu. Ministerstvo slíbilo řešení, zatím se ale nic neděje. Dlouhodobě nejvíc chybějí lékaři na internách. Obdobná situace bývá také na odděleních ARO, chirurgiích, gynekologiích a některých urgentních příjmech.