Hejtman Petera dal sněmovně vale. Zlaté časy kumulovaných funkcí končí

Praha - Sociální demokrat a čerstvý středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD) podepsal svou rezignaci na poslanecký mandát, čímž vyslyšel stranické doporučení, aby sociální demokraté neusedali do více politických funkcí. V dolní parlamentní komoře hejtmana nahradí jeho náměstek Zdeněk Sybík. A kumulaci placených veřejných funkcí by měl zamezit v budoucnu i zákon, poslanci by se návrhem mohli zabývat už na podzim.

„Já jsem ještě včera hlasoval o služebním zákoně. To sem rád, že sem se toho mohl zúčastnit,“ řekl Petera v rozhovoru pro Českou televizi. Na jeho rozhodnutí mělo vliv několik faktorů, stranické doporučení k nim patřilo. „Co se týká souběhu funkcí, jde o to, jak si člověk zorganizuje práci, ale já jsem se rozhodl takto,“ uvedl ke svému nedávnému slibu, že stane-li se hejtmanem, poslaneckou lavici opustí.

Svým spolustraníkům - hejtmanovi Vysočiny Jiřímu Běhounkovi a hlavě karlovarské krajské rady Josefu Novotnému, kteří navzdory přání ČSSD zůstávají v čele regionů i ve sněmovně, nehodlá nic vyčítat. Pokud prý obě funkce zároveň stíhají, nechává věc na jejich rozhodnutí.

Myšlenka má podporu poslanců

Omezení souběhu funkcí si sociální demokraté odhlasovali ve vnitrostranickém referendu. Hned po říjnových komunálních volbách by rádi přišli s návrhem i před poslance. Česká televize mezi poslanci zjišťovala, zda nápad podporují – ze 166 by jich většina (113) pro úpravu ruku zvedla. Proti se jich postavilo 35, odpůrce má případná zákonná norma v řadách ODS. Místopředseda strany Martin Novotný nepovažuje za nutné legislativně souběh funkcí omezovat, jde podle jeho slov o zdravý rozum: „Každý by si měl posoudit, jestli zvládá svojí práci, nebo ne.“ Sám Novotný po zvolení poslancem odešel z čela olomoucké radnice.

Petera skončil ve sněmovně, zákon o souběhu funkcí se blíží (zdroj: ČT24)

V návrhu sociálních demokratů se objevuje třeba to, že by zákonodárci dostávali plat jen za účast na národní úrovni. Na krajské a okresní by už zůstali bez odměny. „Pokud chce poslanec vykonávat více funkcí, je to na debatu, ale pak jedině za jeden plat,“ prohlásil před nedávnem předseda ústavně právního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD). Návrh reaguje na možnost kumulace funkcí poslanců a senátorů a uvolněných členů zastupitelstev krajů a obcí. Nezavádí přísnou neslučitelnost těchto funkcí, ale zásadu, že se poskytuje jen jeden, a to vyšší plat. Úprava se týká jen uvolněných členů zastupitelstev.

Kolik může přinést politikům souběh funkcí

Premiér, místopředsedové vlády a ministři mají většinou i poslanecký nebo senátorský mandát. V tomto případě ale pobírají pouze plat za působení ve vládě. Hejtmani a starostové sedící zároveň v křesle zákonodárce pobírají mzdu ve svých samosprávách i od parlamentních komor. Třeba karlovarský hejtman Josef Novotný dostává od kraje mzdu 77 055 korun, k tomu si přilepší měsíčně o 55 869 za výkon poslanecké funkce. Navíc inkasuje náhrady s těmito posty spojené.