Na vojáky padlé v Afghánistánu se vybralo přes pět milionů

Praha – V neděli končí sbírka pro pozůstalé po pěti českých vojácích, kteří padli v Afghánistánu. Během dvou měsíců do ní přispěly tisíce lidí především malými částkami. I tak se zatím vybralo přes pět milionů korun. Končí tak charitativní akce, kterou vymysleli a zorganizovali kamarádi samotných vojáků.

Události: Sbírka za padlé vojáky ve finále (zdroj: ČT24)

Při sebevražedném útoku 8. července padli v Afghánistánu čtyři čeští vojáci. Další marně bojoval o život. O dva dny později kolegové ze 43. výsadkového praporu v Chrudimi založili sbírku. Po šesti dnech vybrali skoro 1,3 milionu. „A co je asi nejzajímavější, je to, že většina je od drobných dárců,“ vysvětloval tehdy zástupce velitele praporu mjr. Ivo Zelinka. 

Kdo chtěl přispět, mohl si také koupit tričko s nápisem „Jsem hrdý na naše vojáky“ nebo samolepku. A měsíc po vyhlášení už byly na účtu čtyři miliony korun. V ten den se připravoval ve spolupráci s Českou televizí charitativní koncert v pražském divadle Broadway (přehrajte si záznam). „Nejdůležitější si myslím je morální podpora pozůstalým,“ prohlásil organizátor benefičního koncertu Libor Smékal. 

A zřejmě nejdůležitější akcí charitativního snažení byla pro výsadkáře z Chrudimi akce jejich maskota Jaroslava Klemeše. Poslední žijící výsadkář z druhé světové války totiž odstartoval běh, jehož výtěžek šel rovněž na konto pro pozůstalé. Trať vedla napříč Chrudimí a končila na letišti, které důvěrně znali někteří z padlých. Jejich kamarádi z jednotky běželi společně a s praporem v ruce.  

Po dvou měsících je sbírka u konce. "Na kontě je k dnešnímu dni je 5 milionů 230 tisíc od 2 600 dárců," přiblížil tiskový mluvčí Charity ČR Jan Oulík. Do neděle do večera je možné naposledy přispět. Hned v pondělí, symbolicky první školní den, předá charita peníze osiřelým dětem.