ÚS: Nejvyšší soud porušil právo Kurda na spravedlivý proces

Brno – Ústavní soud dnes nařídil Nejvyššímu soudu nové projednání dovolání kurdského lékaře a podnikatele Yekty Uzunoglua. Ten žádal po České republice 178 milionů korun jako odškodné za to, že byl nezákonně stíhán a kvůli pobytu ve vazbě přišel o lukrativní zakázku. Nejvyšší soud dovolání odmítl, podle ústavních soudců tím ale porušil právo kurdského podnikatele na spravedlivý proces.

Ve vazbě strávil dva a půl roku, trestnímu stíhání čelil téměř 13 let. Nakonec česká justice kurdského lékaře a podnikatele Yekty Uzunoglua, kterého vinila z podvodu, přípravy vraždy a mučení Gürkena Gönena, všech obvinění zprostila. Po očištění svého jména požadoval Uzunoglu po ministerstvu spravedlnosti padesátimiliardové odškodné.

To mu v minulosti za nezákonné stíhání vyplatilo bezmála šest milionů korun, což je historicky jedna z nejvyšších náhrad v České republice. Podle Uzunoglua je to ale málo, protože letité vyšetřování a vazba přerušila jeho podnikání. Podal desítky žalob, s jejich pomocí se chce domoci vyššího odškodného.

Ústavní soud se dnes Kurda zastal ve sporu o odškodnění ve výši 178 milionů korun za zmařený obchod s náhradními díly k lokomotivám. „V řízení před obecnými soudy bylo porušeno právo na spravedlivý proces, a to při posouzení přípustnosti jeho dovolání. V jiné věci totiž Nejvyšší soud shledal dovolání přípustné. Stejný postup se měl vztahovat i na tento případ,“ zaznělo při vyhlašování nálezu.

Uzunoglu: Bojovat budu dál

Podnikatel Uzunoglu byl s dnešním nálezem Ústavního soudu spokojený, i když pro něj soudní martyrium ani po dvaceti letech nekončí. „Dvacet let života už mi nikdo nevrátí, ani omluva ze strany České republiky. Nikdo si neumí představit, co to je dva a půl roku života v nejkrutějších podmínkách s těmi nejbrutálnějšími vrahy. Ale doufám, že poukážu na trhliny v systému, na protiprávní postupy, k nimž stále dochází,“ popsal svou motivaci podnikatel.

Reakce podnikatele Yekty Uzunoglua na nález ÚS (zdroj: ČT24)

Yekta Uzunoglu o nálezu ÚS

„Za tři dny to bude dvacet let, co se to stalo. Zajímalo by mě, kolik našich občanů mělo tolik přátel, tolik finančních prostředků, tolik psychické a fyzické síly, aby takovou dobu bojovalo proti takové zrůdnosti. Ústavní soud dnešním nálezem opět poukázal na to zkrácení mých základních práv.“

Nižší soudy odmítly v kauze náhradních dílů vyplatit odškodnění s odůvodněním, že neexistuje přímá souvislost mezi stíháním Uzunoglua a krachem obřího kontraktu. V polovině 90. let totiž Uzunoglu zastupoval společnost Cromway Holdings, která chtěla údajně od Škody Plzeň odebrat 60 lokomotiv za 1,8 miliady a náhradní díly a servisní služby za 3,75 miliardy. Uzunoglu měl dostat provizi 2,5 procenta z celkové výše zakázky.

Těsně před podpisem smlouvy ale Uzunoglu skončil ve vazbě a z obchodu sešlo. V kauze náhradních dílů vyčíslil škodu na 178 milionů, v případě lokomotiv 81,2 milionu.