Obyvatel ČR oproti loňsku přibylo, velkou měrou přispěli cizinci

Praha – Obyvatel Česka letos podle statistiků mírně přibylo. V zemi teď žije 10 milionů 521 tisíc lidí. Za nárůst může zejména příliv cizinců. Jsou mezi nimi hlavně Ukrajinci, Slováci a Rusové. Narodilo se ale také víc dětí, oproti tomu, kolik lidí zemřelo.

Za přírůstkem obyvatel stojí hlavně cizinci. Od ledna do června se letos do republiky přistěhovalo 22 900 lidí a vystěhovalo 14 900. V meziročním srovnání se počet přistěhovalých zvýšil o 64 procent a proti roku 2013 tak letos opět převažují přistěhovalí nad vystěhovalými, uvedli statistici. 

Na odchodu z republiky jsou Češi a Vietnamci

Zatímco nejčastěji k nám přicházejí obyvatelé Ukrajiny, Slovenska a Ruska, opačným směrem odcházejí Češi a Vietnamci. K růstu obyvatel ale mírně přispěl i přirozený přírůstek, tedy rozdíl mezi narozenými a zemřelými. Za první pololetí se v Česku narodilo 53 100 dětí, zemřelých bylo naopak 51 800.  

Události: V Česku žije čím dál víc lidí (zdroj: ČT24)

Oproti loňsku ubylo dětí, které porodily vdané, rozvedené či ovdovělé ženy. Mírně se naopak zvýšil počet dětí, které se narodily nesezdaným párům. Letos jich bylo 46,2 procenta, loni 45 procent.  

Michaela Němečková, oddělení demografické statistiky ČSÚ:

„Nejdynamičtěji se z hlediska pozice mezi kraji vyvíjel Středočeský kraj, který výrazně omládl a má aktuálně nejvyšší počet dětí, nejnižší index stáří a nejvyšší plodnost.“

Počet obyvatel se zvýšil i v Jihomoravském, Plzeňském a Pardubickém kraji. Naopak nejvíc lidí ubylo v Moravskoslezském regionu. Z kraje se odstěhovaly téměř 4 000 lidí. Přistěhovalo se do něj jen 2 300 obyvatel. „Demografická situace jednotlivých krajů má z hlediska časového mnoho společných prvků. Poklesla sňatečnost, poklesla potratovost, vzrostla naděje dožití při narození, vzrostl průměrný věk matek při porodu i průměrný věk obyvatel,“ upřesnila Němečková.

Statistici současně upozornili na to, že v meziročním srovnání ubylo zemřelých, a to zejména kvůli tomu, že v lednu a únoru zahynulo méně lidí. Lidé umírali v průměrném věku 75,3 roku. Proti loňskému prvnímu pololetí se Češi také o něco méně rozváděli. Od ledna do června úřady rozvedly 13 600 párů, o rok dříve jich bylo o 115 více. Nejčastěji se rozpadala manželství, která trvala šest let.