Volyňští Češi našli přímluvu na Hradě. Zeman jim chce zajistit návrat domů

Praha – Pro volyňské Čechy se znovu pootevřela možnost návratu do staré vlasti. Čtyřicet rodin ze západní Ukrajiny o repatriaci neúspěšně žádalo už před půl rokem, nyní se za ně přimlouvá přímo prezident Miloš Zeman – a ministra vnitra Milana Chovance pověřil tím, aby se osudem českých vysídlenců zabýval. Podle Hradu totiž situace na Ukrajině českým krajanům neumožňuje plnohodnotný život.

„Prezident republiky zdůraznil, že stát je státem pouze tehdy, jestliže se dokáže postarat i o své zahraniční občany,“ uvedl mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček, a potvrdil tak prohlášení ministra vnitra Milana Chovance, který s prezidentem jednal vpodvečer.

„Pan prezident mi oznámil, že by byl velice rád, abychom se zamysleli nad tím, jestli neprovést repatriaci asi čtyřiceti rodin volyňských Čechů z ukrajinského území,“ řekl Chovanec po návštěvě Pražského hradu. „My tu věc posoudíme standardním způsobem podle zákonných norem. Pokud tady zákonná možnost bude, proč ne.“ Jeho resort chce nyní osud ukrajinských Čechů projednat s ministerstvem zahraničí.

V oblasti ukrajinské Volyně žijí Češi od poloviny 19. století, na celé Ukrajině se dnes jedná přibližně o dvacet tisíc lidí. Komunita čtyřiceti rodin z Volyňské oblasti se na Českou republiku obrátila v polovině března. Kvůli nepokojům na Ukrajině vyjadřovala obavu ze souvisejícího nárůstu kriminality a extremismu na obou stranách, který zbytkům fungujících ukrajinských složek nedovolí dostatečně ochránit jejich životy a zdraví v případě náhlého vyhrocení situace. Vládu i Pražský hrad žádala o tom, aby jim pomohla s přestěhováním do staré vlasti.

Ministerstvo zahraničí následně do regionu vyslalo pozorovatelskou misi, pro asistenci při návratu ale neshledalo důvod; podle tehdejšího vyjádření ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka kabinet „neplánoval, že by přistoupil k nějakým rozsáhlým programům pomoci, protože k tomu nejsou dostatečné důvody“. Česká diplomacie uvedla, že věří ve schopnost Ukrajiny zajistit jejich práva a bezpečnost. Na straně volyňských Čechů vyvolal tento postoj rozčarování. Krajanská komunita následně oznámila, že do Prahy pošle další žádost o pomoc.

VOLYŇ je historická oblast na území dnešní Ukrajiny, která dříve patřila k Polsku i ruské říši. Češi se tam stěhovali od druhé poloviny 19. století. Část krajanů se vrátila do vlasti po 2. světové válce, usazovali se především na území vysídlených Sudet. Ostatní, jimž se tehdy návrat z různých administrativních důvodů nezdařil, dostali novou šanci až po roce 1989. Do České republiky se ve dvou vlnách vrátilo několik tisíc volyňských Čechů. Podrobnosti o osudu volyňských Čechů naleznete zde.