Česko nabízí Kurdům další pomoc: Vyškolíme vaše policisty a pyrotechniky

Praha – Česká republika je připravena poskytnout Kurdům další pomoc v boji proti radikálům z Islámského státu. Na konci léta vláda schválila dodávky 500 tun munice, nyní ministr vnitra Chovanec svému kurdskému protějšku nabízí specialisty na výcvik pyrotechniků a policistů.

„Česká policie do týdne nadefinuje, jaký rozsah této pomoci můžeme poskytnout. Jedná se především o naše specialisty v oblasti pyrotechnické ochrany a naše specialisty pro výcvik kurdské policie jako takové,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec po setkání se svým kurdským protějškem Karímem Sindžárím. Islamisté podle něj nepředstavují nebezpečí jen pro Blízký východ, ale pro celou mezinárodní komunitu.

Kurdský ministr by přivítal, kdyby Praha Irbílu (kurdské metropoli v Iráku) poskytla také pokročilou techniku. „Věřím, že Česká republika může sehrát důležitou roli v tom, že nám poskytne technologicky pokročilé bezpečnostní systémy, sledovací systémy a zařízení a že pro nás také otevře kurzy především pro příslušníky bezpečnostních sil v různých oborech,“ přiblížil Sindžárí požadavky autonomního Kurdistánu. Zda bude Česko schopno splnit i toto přání, nechtěl Chovanec předjímat.

Analytik: Česká pomoc je nyní na maximu možného

Česká vláda už na konci srpna schválila darování munice Kurdům v hodnotě 41 milionů korun. Celkem jde o 500 tun materiálu, konkrétně o deset milionů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov, osm milionů nábojů do kulometů, 5000 nábojů pro pancéřové pěsti a stejné množství ručních granátů. První část této zásilky by měla do Iráku zamířit ve čtvrtek. Česko s Iráčany jedná také o prodeji letounů L-159 nebo automobilů Tatra, v ČR by se rovněž měli cvičit tamní piloti.

Podle zbrojního analytika se Česká republika zejména v otázce munice dostává na maximum možného, co se její pomoci Kurdům týče. Asistenci s výcvikem považuje za vhodnou zejména s ohledem na tuzemskou zkušenost s misí na Balkáně a v Afghánistánu, vhodné by pak podle něj bylo nabídnout Kurdům i servis používané techniky. „Jestliže dodáváme zbraně i munici, je potřeba tyto zbraně udržovat a opravovat. Jsou zde specialisté, kteří by byli schopní pomoci se servisem – a tady vidím roli České republiky,“ prohlásil.

Česko pomůže Kurdistánu s výcvikem bezpečnostních sil (zdroj: ČT24)