Policista není fízl, rozhodl výbor. Kalousek se má omluvit

Praha – Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se má omluvit komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi za to, že ho při jednání v Poslanecké sněmovně označil za „komunistického fízla“. Mandátový a imunitní výbor dal po výslechu obou poslanců Ondráčkovi za pravdu, že termín „fízl“ se vztahuje na pracovníka Státní bezpečnosti, a ne policejního sboru, resp. Veřejné bezpečnosti, jejímž členem dnešní poslanec byl. Kalousek se ale chce proti rozhodnutí odvolat, budou o něm tedy ještě rozhodovat všichni poslanci.

Zdeněk Ondráček se obrátil na Mandátový a imunitní výbor poté, co ho Miroslav Kalousek označil za „komunistického fízla“. Někdejší člen Pohotovostního pluku Sboru národní bezpečnosti tvrdí, že termín „fízl“ označuje pouze pracovníka nebo spolupracovníka někdejší Státní bezpečnosti, nikoli však policistu, resp. člena Veřejné bezpečnosti, u které Ondráček působil. Sněmovní výbor se za komunistického poslance postavil a nařídil Kalouskovi, aby se v plénu omluvil, jak Ondráček požaduje, informovala předsedkyně Mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS).

Miroslav Kalousek se chce proti rozhodnutí odvolat, o sporu tak budou rozhodovat všichni poslanci. Tvrdí totiž, že k omluvě není důvod. Termín „komunistický fízl“ se podle něho používal běžně i v případě příslušníků pohotovostního pluku, kteří v roce 1989 zasahovali proti demonstrantům při takzvaném Palachově týdnu. „Pokládám ten termín za zcela přiměřený, protože termín komunistický fízl odpovídá standardům obecné češtiny. A vyjdeme-li z premisy, že termín komunistický není vulgární, pak to neobsahuje ani žádný vulgarismus,“ je Kalousek přesvědčen.

Ke spornému Kalouskovu vystoupení došlo v Poslanecké sněmovně v červnu při debatě o návrhu na změnu způsobu jmenování ředitele finančního analytického útvaru ministerstva financí. ODS podporovaná TOP 09 tehdy chtěla prosadit, aby činnost útvaru kontrolovala poslanecká komise. „Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale taky kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou, u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně?“ řekl v debatě Kalousek.

Zdeněk Ondráček působil do roku 2011 u policie. Byl vyšetřovatelem Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, na počátku kariéry však působil u Pohotovostního pluku SNB a jako jeho člen zasahoval proti demonstrantům během Palachova týdne. V rozhovoru pro server Trutnovinky popsal, že byl při jednom zásahu vtažen do davu. Situaci popsal jako „boj muže proti muži“. Server iDnes upozornil také na Ondráčkovo tehdejší televizní vystoupení, ve kterém nynější poslanec obhajoval zákroky tím, že demonstranti byli ozbrojeni například řetězy a kudlami.

"Vytáhli si lidi, které potom lustrovali," vzpomíná Michal Doležal na akci, kdy se naučil, jak se chovat v demonstraci.
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Miroslav Kalousek se dnes již ve sněmovně omlouval – kvůli jinému výroku, který zde pronesl. Šlo o označení předsedy poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka za podrazáka. Kalousek tak Sklenáka charakterizoval poté, co šéf sociálnědemokratických poslanců navrhl přerušení schůze, což údajně bylo v rozporu s dohodou s Kalouskem. Dnes však Kalousek řekl, že neměl správné informace. „Výrok byl nemístný a nespravedlivý, což mě mrzí a prosím pana předsedu, aby přijal moji omluvu,“ řekl Miroslav Kalousek.

V minulosti jednal Mandátový a imunitní výbor i o Kalouskově stížnosti na slova jiného poslance. Jednalo se o slova tehdejšího sociálnědemokratického poslance Davida Ratha, který označil Miroslava Kalouska za opilce. Kalousek se proti nařčení ohradil a řekl, že mu jeho zdravotní stav nařizuje přísnou abstinenci. Výbor udělil Rathovi desetitisícovou pokutu, sankci potvrdila i sněmovna. Rath se bránil u soudů, ale neuspěl.