Unikátní nálezy českých vědců v Antarktidě: kostra plesiosaura i zkamenělé spongie

Praha – Českým paleontologům se povedlo několik unikátních nálezů v Antarktidě. Tím nejcennějším jsou kostry fosilních spongií – živočišných hub. Jako první také popsali několik nových druhů zkamenělých živočichů a rostlin, například nejstarší fosilní krytosemenné rostliny z Antarktidy. Navíc se jim povedlo najít i část kostry druhohorního mořského ještěra plesiosaura, která je stará zhruba 75 milionů let.

Zkamenělé úlomky kostí druhohorního ještěra představují jeho téměř celou pánev, hrudní, bederní a ocasní obratle, části končetin a hrudního koše s úlomky žeber. Geologové mají dokonce i výplň žaludku. Objevili ho na ostrově Vega. Trvalo čtyři měsíce, než se ho z antarktické pustiny podařilo dopravit do pražských laboratoří, kde se pak čistil a konzervoval.   

„Je to velmi unikátní nález. O to víc si ho ceníme, protože v té oblasti už dříve působili paleontologové z jiných zemí, zejména z Argentiny, ale i Britové, a ti tam zatím kostru plesiosaura nenašli,“ uvedl ředitel České geologické služby Zdeněk Venera.   

Unikátní nálezy českých vědců v Antarktidě (zdroj: ČT24)

Plesiosaurus pochází z druhohor, z období křídy. Šlo o masožravého živočicha, který se podle objevitele kostry geologa Radka Vodrážky živil rybami. „Byl to dospělý jedinec a jeho velikost odhadujeme na pět až šest metrů,“ poznamenal.     

Kostra ještěra je sice vizuálně zajímavější, Venera si ale ještě více váží dalších nálezů, které jsou zajímavé spíše z vědeckého hlediska. Geologům se totiž podařilo nalézt živočišné houby, konkrétně popsat první spongie z Antarktidy vůbec. Spongie je bezobratlý živočich, který žije i dnes přisedle na mořském dně. Vyznačuje se jednoduchým tělem tvořeným kostrou z drobných jehlic. Významné jsou i objevy zkamenělých dřev stromů. 

Vědci z České geologické služby absolvovali celkem deset terénních sezon, v oblasti Antarktického poloostrova působí od roku 2003. Během té doby nasbírali několik tisíc vzorků, které uložili do svých depozitářů. Unikátní kolekci dnes představili novinářům. Expedice většinou odjíždí na Nový rok a vrací se v polovině března. V rámci pobytu stráví v terénu zhruba 30 dnů, při nichž se hledají úlomky. Bádali také na ostrovech James Ross, Seymour a Vega.