Lihovou mafii ženou policisté před soud, tři chtějí spolupracovat

Olomouc – Policisté navrhli obžalovat sedm lidí v kauze takzvané lihové mafie v čele se zlínským podnikatelem Radkem Březinou. Podle státního zástupce přesahu je škoda na nezdaněném lihu tři miliardy korun. Tři obvinění požádali o status spolupracujícího obviněného. Obžaloba by mohla být podána v nejbližších týdnech.

„Návrh na podání obžaloby u sedmi osob mi bude doručen v pondělí. Předpokládám, že bude obžaloba podána. Osmý obviněný zemřel během vyšetřování, u něj bude rozhodnuto o zastavení trestního stíhání,“ uvedl státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Miroslav Stoklásek. Doplnil, že po podání obžaloby bude žádat o spojení kauzy s případem nelegálních skladů s lihem, který projednává olomoucký soud.

Způsobená škoda přesahuje zhruba třicetinu schodku státního rozpočtu

Policisté po lednovém rozsáhlém zatýkání na Moravě v souvislosti s nezdaněným lihem obvinili 16 lidí, podle žalobce se však kauza nakonec rozdělila na dvě větve. V první z nich, která se týká daňových úniků, je vyšetřování ukončeno. Policisté obviněné navrhli obžalovat z účasti na organizované zločinecké skupině a z krácení daní. Vyšetřování druhé části kauzy, která mapuje rozsáhlé ovlivňování svědků, nadále pokračuje.

Přesnou výši škody, kterou měla skupina státu při nelegálních obchodech s lihem způsobit, žalobce zatím upřesnit nechtěl. Překročí podle něj však tři miliardy korun. „Je to částka pro mne nepředstavitelná. Jde přitom o úzký okruh osob, které se na tom podílely. Jejich činnost jsme mapovali od roku 1998. O to komplikovanější bylo pro nás dokazování,“ uvedl Stoklásek. 

Tři chtějí spolupracovat

Ze sedmi obviněných chce trojice požádat o status spolupracujícího obviněného, který by museli získat v obžalobě od státního zástupce. Podmínkou v takovém případě je skutečnost, že obviněný významně přispěje svou výpovědí k objasnění případu. Výměnou mu může žalobce navrhnout nižší trest.