Černý kašel na vzestupu, ve Vítkovicích otevírají speciální ambulanci

Vítkovice – Černý kašel platil do nedávna za nemoc minulosti, čísla ale ukazují na vzestup choroby v posledních několika letech. V minulém roce se v ČR nakazilo 1 200 lidí, což představuje nejvyšší počet za posledních 50 let. Lékaři vítkovické nemocnice proto otevřeli specializovanou ambulanci, která by měla pomoci chorobu odhalit a hlavně včas zahájit léčbu.

„Nedá se říci, že se vrací, byl tady pořád. Změnili jsme očkovací schéma a vakcínu, která je mnohem šetrnější… Ukazuje se, že protilátky u nových vakcín nevydrží tak dlouho, uvažujeme o tom, že se budeme muset nechávat přeočkovat častěji než dříve,“ řekl pro ČT primář dětského oddělení vítkovické nemocnice Jan Boženský. Nejohroženější skupinu podle něj tvoří novorozenci a kojenci.

Nárůst nakažených stoupá právě mezi kojenci do jednoho roku a prudký nárůst zaznamenala v posledních letech věková skupina dětí od 10 do 14 let. „Výrazný vzestup zaznamenala i skupina mezi 15. a 18. rokem,“ dodává Jan Boženský.

Že nejde o obyčejný kašel, může poznat i laik, tvrdí lékař s tím, že se při nákaze opakuje dávivý kašel. Diagnostiku pak musí provést doktor na základě několika metod, každá je indikována v určité fázi onemocnění.

Primář Jan Boženský: Protilátky nových vakcín nevydrží tak dlouho (zdroj: ČT24)

Bakterie se přenáší vdechnutím při kontaktu s nakaženou osobou, jde o respirační infekci. „Má několik fází, v té první se objevuje těžký, dusivý kašel. V dalších týdnech dochází k úpravě, ale to může trvat i velmi dlouho,“ podotkl primář. Inkubační doba zabere od 3 do 11 dnů od nákazy.

  • Onemocnění bylo popsáno už v 16. století s velkou epidemií v Paříži s vysokou úmrtností kojenců a batolat, později s další epidemií v Anglii. V 18. století prošly epidemie černého kašle celou Evropou i Amerikou. Začátkem 19. stol. byl objeven původce nemoci, mikrob dostal jméno Haemophilus pertussis. Do zavedení pravidelného očkování byly hlášeny desítky tisíc onemocnění ročně. Potom výskyt tohoto onemocnění pomalu klesal, až skoro vymizel.