Zeman: Výhružný dopis je psán ve jménu Islámského státu

Praha - Pražský hrad obdržel výhrůžný dopis s bílým práškem, který byl adresován prezidentu Miloši Zemanovi. Ten na brífinku prohlásil, že je psán ve jménu Islámského státu. Podle informací ČT v něm pisatel kritizuje některé výroky hlavy státu. Obálka i obsah zásilky už byly odvezeny a incident nijak neomezuje chod Pražského hradu. Případ vyšetřuje policejní prezidium, pod které spadá ochranná služba Hradu.

„V tuto chvíli už hasiči obálku zajistili a odvezli k další expertíze, Policie ČR po pachateli pátrá,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková. „Pokládám to za dopis jednoho z obecních bláznů. Je sice zajímavé, že je psán ve jménu Islámského státu a že zejména protestuje proti tomu, že Česká republika dodává zbraně kurdským pešmergům, ale je psán takovým stylem, že ač nejsem psychiatr, troufal bych si tvrdit, že prášek bude buď mouka, cukr nebo v nejhorším případě prášek na praní,“ prohlásil Zeman na tiskové konferenci. 

Ministr vnitra Milan Chovanec: V řádu hodin budeme vědět, co je to za prášek

„Na Hrad došla standardní obálka, přišla poštou a obsahuje bílý prášek, který v současné době zkoumáme. Je tam ještě nějaký doprovodný text, který v současné době vyhodnocujeme, jestli má nějakou pyrotechnickou, případně toxikologickou závadnost. Myslím, že v řádu několika hodin budeme vědět, jestli ten prášek je, nebo není závadný.“

Podle odborníka z pražské policie, který se zabývá chemikáliemi a drogami, se v podobném případě nejdřív hlavně zajistí důkazy v okolí nálezu a zaznamená se situace na místě. V případě prezidenta řeší akci jeho ochranná služba.

Musí se také zajistit, aby nikdo nepřišel do kontaktu s látkou, takže nepřipadá v úvahu například ochutnání, jak je to prý občas vidět v televizních seriálech. „To bych toho člověka poslal hned na psychiatrii,“ uvedl kriminalista. Látka by ho mohla usmrtit, a pokud je to droga, je intoxikovaný a nepatří v tu chvíli do služby, dodal expert. 

Další zkoumání chemikálie se odehrají v laboratoři, v tomto případě by to podle něj měl být kriminalistický ústav, který má nejlepší vybavení. Testy mají ukázat, zda je to běžná, či nebezpečná chemikálie, nebo droga, a další podrobnosti.

Vybrané případy v minulosti:

2004 – Úřad vlády a Jana Bobošíková - Na Úřad vlády dorazila v lednu 2004 obálka s bílým práškem a dopisem oznamujícím, že jde o antrax. Testy ukázaly, že šlo jen o prací prášek. Podezřelou obálku s práškem obdržela v dubnu 2004 rovněž tehdejší kandidátka hnutí Nezávislí do Evropského parlamentu Jana Bobošíková.

2007 – bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek – v květnu 2007 obdrželo ministerstvo zdravotnictví dopis určený tehdejšímu ministru zdravotnictví. Obálka obsahovala podezřelý nažloutlý prášek. Pozdější analýza ukázala, že se jednalo o neškodnou látku.

2008 – ambasáda USA v ČR – obálky dorazily 8. prosince 2008 a byly odeslány z Texasu. Látka, kterou obálky obsahovaly, byla neškodná. Stejné obálky obdrželo dalších 16 ambasád USA po celé Evropě.