Prostitutky jako podnikatelky: Za nezákonný sex pokuta až 15 tisíc

Praha – Prostituce se opět vrací na politickou scénu. Ve sněmovně leží návrh na regulaci tohoto nejstaršího řemesla. A tentokrát opět před volbami. Naposled obdobný návrh předložila Praha před loňskými parlamentními volbami, poslanci jej ale nestihli projednat. Na zákonodárce teď čeká návrh, který opět vypracovalo hlavní město; vláda jej ale nedávno odmítla. Pražský zákon řadí prostituci do podnikání, které nesmí provozovat lidé mladší 18 let. Úřady by povolovaly také například nevěstince.

Prostituce jako podnikání podle zákona? (zdroj: ČT24)

Cílem navrhované úpravy je zejména oddělit legální prostituci od nelegální. Legální prostituce by byla regulovaným podnikáním. Za porušení zákona by podle autorů hrozily pokuty, a to i klientům prostitutek – lidé, kteří by využili placené sexuální služby na místech, kde by to bylo zakázáno, by se vystavovali pokutě až 15 000 korun. Pravidla pro sexuální služby posoudí zítra petiční výbor dolní komory.

Ulice, ale i veřejné domy nebo priváty: jenom v hlavním městě se ženy nabízejí zhruba na stovce míst. Placený sex má zlegalizovat zákon, který počítá i s pravidelnými zdravotními prohlídkami. Základní péči ženám zatím nabízí hlavně neziskové organizace. Lékař v denním centru pomoci provádí bezplatné testy na HIV, sociální pracovnice zase radí, jak se chránit proti nemocem, ale i agresivním zákazníkům.

Chránit okolí má zase podle návrhu povinnost nabízet služby jen v registrovaných veřejných domech, které musí být daleko od škol, nemocnic nebo třeba úřadů. Ženy by navíc musely ukazovat průkaz s fotkou. „Nevím, proč by zákazník měl znát celé jméno té dívky a dejme tomu třeba i její adresu,“ protestuje proti tomuto bodu připravovaného zákona spolupracovnice organizace Rozkoš bez rizika Miroslava Slívová, která má se sexbyznysem desetiletou zkušenost. Podle ní se nedá ani čekat, že by se prostitutky chodily registrovat na úřady.

image_564425
Zdroj: ČT24

I když prostituce jako taková není trestným činem, policie v této souvislosti řeší případy kuplířství. Kuplířství je trestný čin, který spočívá v tom, že kuplíř přiměje či svede jinou osobu k provozování prostituce, případně z prostituce jiného jen profituje.

Kde je v Česku tento byznys nejvíc vidět? Kromě hlavního města je více prostitutek také v Jihočeském a Jihomoravském kraji, hlavně v blízkosti hranic. S prostitucí se potýká i Ústecký kraj, zejména Teplicko. Podle krajů se často liší také ceny za sexuální služby. Třeba v Praze si prostitutky účtují za hodinu až dva tisíce korun. S dopravou k zákazníkovi se pak hodina může vyšplhat až na čtyři a půl tisíce.

V České republice zatím žádná zákonná úprava prostituce neexistuje.

Jak se bojuje s prostitucí v zahraničí?

Německo povinné prohlídky zrušilo v roce 2006, místo nich je možné anonymní testování na pohlavní choroby. Bojovat s prostitucí se snažila třeba i Vídeň. Před pár lety odstartovala pilotní projekt, díky němuž chtěla odsunout nejstarší řemeslo do dvou vybraných ulic. Akce skončila po půl roce nezdarem. Sexuální pracovnice a pracovníky nepřiměly ke změně místa ani zostřené policejní kontroly a přemlouvání streetworkerů.