Policie zabavila v souvislosti s MUS dalších několik stovek milionů

Olomouc – Policistům se podařilo zabavit další část majetku v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Podle žalobce Petra Šeredy jde o dalších několik set milionů korun od společnosti, která v případu figuruje, nechtěl ale prozradit její jméno. Hodnota zabaveného majetku už tak přesahuje 1,6 miliardy korun. Rozsáhlou kauzu, která zaměstnává policii i žalobce několik let, se do konce roku ukončit nepodaří. Chybí ještě část důkazního materiálu ze zahraničí.

„Celková částka zajištěného majetku v této kauze je v této chvíli 1,65 miliardy korun. U dané společnosti se nám podařilo zabavit majetek v hodnotě několik set milionů korun,“ uvedl žalobce. Podle Šeredy by nyní bylo logické podat návrh i na konfiskaci majetku, pokud k tomu budou splněny podmínky.

Kromě peněz by se konfiskace mohla týkat i nemovitostí. Může jít například o luxusní dům obviněného Marka Čmejly ve středních Čechách. Podle katastru ho totiž zkolaudoval čtyři roky po privatizaci dolů. Policie obstavila šesti bývalým vlastníkům a manažerům společnosti majetek už na konci roku 2012. Vedly ji k tomu obavy, aby ho nepřepsali na příbuzné nebo nepřevedli do zahraničí. Podstatná část patřila miliardáři Luboši Měkotovi, který však loni zemřel. Malá část pak připadla jeho sestře.

Policie zabavila další majetek v kauze MUS (zdroj: ČT24)

V Česku skončí vyšetřování nejdříve příští rok

V Česku pětice mužů čelí trestnímu stíhání pro zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Viní je také z podvodu při privatizaci firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun. 

Vyšetřování v Česku ale skončí až v příštím roce - chybějí některé klíčové dokumenty. „Stále nemáme vyřízeny všechny právní pomoci. Nyní by se měly provádět výslechy ještě ve Francii a v Itálii, což by snad mohlo být do konce října. Řadu dokumentů očekáváme ještě ze Švýcarska, ty se musí ještě přeložit a vyhodnotit. Spis tak na konci roku kompletní zřejmě nebude, přesune se do příštího roku,“ podotkl Šereda. Další dokumenty chtějí předložit i obvinění. „Máme například k dispozici znalecké posudky, které prokazují legálnost napadených transakcí,“ uvedla advokátka obviněných Karolína Zelenková.

Vedle bývalých manažerů dolů jsou od loňského podzimu v kauze stíháni také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora a zbrojař Pavel Musela. Sýkora čelí obvinění z přijímání úplatku a Musela z podplácení. Oběma hrozí až pět let vězení. Podle žalobce jejich stíhání souvisí s rozhodováním vlády o prodeji akcií MUS. 

Švýcarská  justice už má oproti Česku náskok. Právě před rokem tamní soud potrestal exmanažery MUS Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého za podvody a praní špinavých peněz nepodmíněnými tresty vězení v rozmezí 16–52 měsíců. Muži však trvají na své nevině a proti verdiktu soudu se odvolali. Případ tak dostal na stůl spolkový nejvyšší soud v Lausanne. Podle některých advokátů by mohl termín jednání nařídit na druhou polovinu příštího roku. 

HISTORIE KAUZY MOSTECKÁ UHELNÁ:

  • Listopad 1993 - Spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina vznikla MUS. Část akcií firmy šla do kuponové privatizace, další část akcií stát rozdal městům a obcím. Státu zůstal zhruba 46procentní podíl. 
  • Květen 1998 - Stát ztratil kontrolu nad MUS. Doly ovládla neprůhledná společnost Appian Group, která skoupila dostupné akcie MUS prostřednictvím firmy Investenergy. 
  • 29. července 1999 - Vláda Miloše Zemana (ČSSD) prodala firmě Investenergy, resp. Appian Group zbylý státní podíl za 650 milionů korun.
  • 21. listopadu 2003 - Česká televize uvedla, že privatizaci MUS zkoumá protikorupční policie. Vyšetřovatelé prověřovali, zda MUS nebyla ovládnuta za peníze určené na budoucí rekultivace. V létě 2008 byl případ odložen.
  • 11. března 2005 - Novým majitelem mosteckých dolů se stala Severočeská uhelná (SU), kterou ovládala čtveřice manažerů a členů statutárních orgánů Appian Group a MUS ve složení Antonín Koláček, Luboš Měkota, Vasil Bobela a Petr Pudil. Ti následně své podíly převedli na firmu Czech Coal N.V.
  • Červen 2005 - Švýcarská policie začala šetřit podezření, že z MUS byly nelegálně vyvedeny peníze, jež byly poté „vyprány“ právě ve Švýcarsku.
  • Červenec 2009 - Česká nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká oznámila, že na základě výsledků vyšetřování švýcarských orgánů nechala kauzu privatizace MUS znovu otevřít.
  • 24. října 2011 - Švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších machinací ve vztahu s MUS sedm lidí.
  • 13. listopadu 2011 - Nejvyšší státní zastupitelství oznámilo, že ČR ztratila možnost uplatnit v trestním řízení ve Švýcarsku nárok na náhradu škody. Švýcaři se předtím Česka opakovaně dotazovali, zda se chce k trestnímu řízení připojit jako poškozená strana, české úřady ale včas nereagovaly. 
  • 5. června 2012 - Ministerstvo financí podalo jménem ČR trestní oznámení na šest bývalých manažerů MUS a rovněž uplatnilo nárok na náhradu škody.
  • 20. června 2012 - Česká policie oznámila, že začala stíhat Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Jiřího Diviše, Luboše Měkotu, Oldřicha Klimeckého a Petra Krause pro podezření, že vyvedli ze společnosti 150 milionů dolarů a použili je na nákup akcií této firmy. K obvinění z trestných činů zneužití informace a postavení v obchodním styku přibylo v říjnu ještě obvinění z podvodu při privatizaci.
  • 10. října 2013 - Švýcarský soud uznal vinnými Diviše, Koláčka, Čmejlu, Krause i Klimeckého z podvodů a praní špinavých peněz. Uložil jim nepodmíněné tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců a podmínečné pokuty. Belgičan De Groote, který Appian v minulosti v ČR reprezentoval, dostal pouze peněžitý trest. Stíhaný Luboš Měkota v březnu téhož roku zemřel.